Ut av det blå av Kristin Valla. Romanen starter sommeren 1985 med en rasulykke som følge av ombyggingen av E6 nær Mo i Rana i Nordland. Jeg-personen, den da ti år gamle Elin, mister sin far og to eldre brødre da bilen deres blir feid på sjøen. Brødrene blir funnet døde, men ikke faren.

Bare pappa sank, kom aldri til overflaten, hadde noe i seg som gjorde han tung.

Dette NOE er familiemysteriet som Elin gradvis skal nøste opp i mange år seinere, når hun drar tilbake til hjembygda for å rydde og selge barndomshjemmet etter morens død. Nå har hun blitt redaksjonssjef i et motemagasin, har flott klær og stor leilighet i Oslo. Elin virker på mange måter helt frakoblet det som skjer rundt henne. På en veldig uengasjert måte rydder hun ut av barndomshjemmet. Et hjem hvor sorgen sitter igjen i tak og vegger. Mens hun rydder finner Elin flere ting som får henne til stusse. Først farens almanakk fra 1985, som er helt blank fra juli og ut året. Faren var en svært travel mann, som sjef for smelteverket i bygda er første del av almanakken full av møter og reiser. Så hvorfor har han ikke lagt noen planer etter sommeren? Hvordan kunne han vite at han ikke ville være her? Elin finner også bevis for at moren og faren tok opp et huslån på en million kroner. En høy sum i 1985 og som Elin aldri har hørt eller sett snurten av i ettertid. Dette blir starten på Elins jakt etter svar og mens hun leter melder flere og flere spørsmål seg.

Elins forhold til Ola, storebrorens bestevenn, er viktig i romanen. Elin har vært forelsket i han siden de var barn og følelsene er fortsatt sterke. Gjennom mange tilbakeblikk får vi vite hva som er skjedd mellom dem og hva som lå skjult bak fasaden i Elins familie. Romanen handler om jakten på sannhet og kjærlighet. Ikke minst får vi en troverdig skildring av Elins lange vei ut av sorgen.

Jeg synes Kristin Valla skriver utrolig godt og smart. Ikke på noe tidspunkt underveis i lesingen var jeg sikker på hvordan dette skulle ende og om det virkelig var noe mystisk ved farens død eller ikke. Opprullingen var spennende og slutten synes jeg var rørende. Kristin Valla er journalist og dette er hennes tredje roman. Mange har kalt denne romanen et knall-comeback 20 år etter den lille perlen «Muskat». Det er jeg enig i.

Bestill boka fra Bærum bibliotek .

 

Translate »