Kjærlighet ved første blikk av Ian McEwan

På engelsk heter denne boka Enduring love, som er en tittel med mange klanger. Kjærlighet som varer, kjærlighet som holder, men også kjærlighet som man må holde ut – enten man vil eller ikke. Hovedpersonen Joe venter spent på at samboeren Clarissa skal komme hjem etter et friår i Spania og Portugal. Han har en pose full av delikatesser, de skal i parken og virkelig kose seg etter å ha vært så lenge borte fra hverandre. På vei til parken ser han en luftballong med en eldre mann og et barn i, og kommenterer hvor utrygt det der så ut. Senere, under pikniken, hører Joe og Clarissa et skrik – mannen i luftballongen henger utenfor kurven og roper om hjelp.

Dette utrolig dramatiske øyeblikket ender opp med å endre livene til Joe, Clarissa, og alle de som kom styrtende til for å hjelpe, inkludert en sterkt ubalansert ung mann ved navn Jed som i alt oppstyret fester seg ved Joe, og blir rett og slett besatt av ham og sier at det er meningen at de skal være sammen. At Gud førte dem sammen på denne måten. Samtidig er det bare Joe som ser skoene til den unge mannen i folkemengden, som hører at det ringer i telefonen om natten. Hvem er det egentlig som har mistet grepet om virkeligheten?

Kjærlighet ved første blikk er en intenst spennende og skummel psykologisk thriller. Jeg greide nesten ikke å legge den fra meg. Både for de som er glade i Ian McEwans trygge forfatterhånd og spenningsromaner med ordentlig driv vil kose seg med denne elegante lille romanen.

Bestill boka fra Bærum bibliotek

Translate »