I år er det skeivt kulturår. Det er en markering av at det er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge. Formålet med markeringen er å fremheve skeiv kunst, kultur og historie. Vi vil gjerne bidra til dette og har i den forbindelse laget en spilleliste med sanger av skeive artister.

Selv om mye har bedret seg for den mangfoldige gruppen som rommes av betegnelsen «skeive» de siste tiårene, viser flere hendelser den siste tiden at mye gjenstår. I en tidvis opphetet debatt om innføring av en tredje kjønnskategori, har flere skeive debattanter opplevd personangrep og hatytringer. Det tragiske angrepet mot puben London under Pride i Oslo i juni, hvor to mistet livet og flere ble skadet, førte til at feiringen ble kansellert og har bidratt til økt utrygghet blant mange i det skeive miljøet.

Det er altså tydelig at det også her til lands er forhold som gjør det utfordrende for skeive å leve ut sin identitet og uttrykke seg fritt, selv om det ikke er forbudt ved lov. Slike hendelser gjør det tydelig at skeivt kulturår er en relevant og viktig markering.

Musikk og frihet går hånd i hånd. Gjennom musikk kan både artister og lyttere få frihet til å uttrykke seg på andre måter og med andre virkemidler enn i hverdagen. Det kan være et frirom, og det kan være en arena for å yte motstand; for å utfordre forestillinger og normer.

Spillelista vi har laget er variert. Her er viser og pop, rap og rock. Og Julius Eastman sitt verk «Femenine» står for et innslag med moderne klassisk musikk på sitt beste; det er både engasjerende og oppløftende. Det gir assosiasjoner til glede, optimisme og frihet. Kanskje var nettopp derfor akkurat dette verket ble fremført på Youngstorget under Pride-markeringen i Oslo i sommer?

Vi håper dere liker musikken og at dere vil bli med oss og feire mangfold og skeivt kulturår.

Vi kan alle aktivt bidra til et tryggere og mer inkluderende samfunn, hvor alle får mulighet til å være den de er og elske den de vil. Slik at også de som bryter normer for kjønn og seksualitet kan leve ut sin identitet åpent – uten frykt for hat, diskriminering og vold.

Les mer om Skeivt kulturår her: https://skeivtarkiv.no/skeivt-kulturar-2022

Translate »