Husfred: En tragikomisk familiehistorie av Alison Bechdel (2007)

Alison Bechdel, skaperen av den ikoniske lesbiske tegneseriestripa Dykes to watch out for (og den beryktede «Bechdeltesten»), har hatt en oppvekst utenom det vanlige. Faren var engelsklærer og tredjegenerasjonseier av et begravelsesbyrå, og var besatt av interiør, blomster, og klassisk litteratur. Han var også en homofil mann dypt inni skapet, som tok selvmord i en alder av 44 år. Bechdel forteller om det ambivalente forholdet til faren, og hvordan de kommer nærere hverandre når hun selv kommer ut som lesbisk.

Det er umulig å ikke bli investert i Bruce Allen Bechdel. Her har vi en mann som er besatt av sitt eget image og gjør alt han kan for å framstå som elegant og intelligent. Alison maler et nyansert og mangesidig bilde av faren sin, og de få øyeblikkene denne fortrengte mannen viser sårbarhet er direkte pirrende å lese. Samtidig skildrer Alison Bechdel sin egen barndom, der forholdet hennes til kjønn og seksualitet gjennom oppveksten får spesielt fokus.

Litteratur har en viktig plass i denne tegneserien, på samme måte som den hadde en viktig plass i Alison og Bruce Bechdel sitt forhold. Alison får sin seksuelle åpenbaring gjennom litteratur, og en felles kjærlighet for bøker bringer faren og henne nærmere hverandre. Vi får servert mange referanser til klassisk litteratur, fra Proust til Fitzgerald til Joyce. Hvis du er belest får du sikkert ekstra stor glede av denne tegneserien, men for min egen del satte jeg pris på å få et lite krasjkurs i klassiske verk.

Vi får stilrene tegninger med vannfarger i gråblå og svarte toner. Bechdel er en mester i å uttrykke følelser gjennom karakterenes ansiktsuttrykk og kroppsspråk. I tegneseriebiografiens stil er fortellerstemmen nøktern, mens tegneseriepanelene tilføyer fortellingen følelser og liv.

Jeg anbefaler denne tegneserien til alle som liker å lese en god bok om komplekse familieforhold med gode karakterskildringer. Dette er en tegneserie som passer godt til de som ikke leser tegneserier.

Er Husfred : en tragikomisk familiehistorie inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

  • Eks. 1: På hylla, plassering TEGNESERIE T

Sandvika. Voksenavd.

  • Eks. 2: Utlånt, forfallsdato 02/01/2023

Bestill tittelen i Bibliofil

Translate »