Jordfast av Graham Norton

I den lille irske landsbyen Duneen skjer det ikke stort mer enn fartsbøter og tømming av den lokale puben på kveldstid for den korpulente politibetjenten PJ Collins. Overraskelsen er derfor stor da et byggeprosjekt avdekker beinrester etter en person som har ligget der i noen tiår. Ryktene svirrer straks rundt et kjærlighetsdrama som endte i slosskamp og hastig flukt tjuetre år tilbake. Den alkoholiserte tobarnsmoren Brid og øvre middelklasse Evelyn med den tragiske bakgrunnen mistet begge deres store kjælighet da den kjekke ungkaren Tommy Burke plutselig ble sist sett stige ombord på bussen til Cork etter en konfrontasjon midt på torget mellom de da unge kvinnene.

Vi blir kjent med et fåtall karakterer hvor handlingen hopper mellom fortellerstemmene. Vi får innsikt i tanker og følelser, hvilket skaper et kjennskap og nærhet til karakterene innblandet i denne kriminalsaken på det ene eller andre måten. Som enhver landsby hvor enn i verden skjuler nesten alle på en hemmelighet eller to. Disse kommer uunngåelig frem i lyset etterhvert som kriminalsaken avdekkes,

Dette er en rolig og sjarmerende krim, hvor mysteriet avdekkes lag for lag på en behersket måte. Den er bra skrevet, med et dempet språk som passer til den lille bakgaten av en landsby Duneen blir beskrevet som. Karakterene er både troverdige og sørgelige – man kan ikke unngå å føle med dem. Graham har en lett og leken penn når det kommer til beskrivelser og replikkutveksling uten at den blir for tøysete.

Bestill boka fra Bærum bibliotek

Translate »