Tilbake til fremtiden av Sigrid Undset

Sigrid Undset var en tydelig motstander av nazismen. Da det ble klart at Norge var under okkupasjon, forstod hun raskt at hun måtte reise fra landet. Hun flyktet til USA, der hun oppholdt seg inntil det var trygt å reise hjem igjen. Siden krigen har det ikke blitt funnet noe etter henne som ligner på skisser til ny diktning, men hun skrev en mengde artikler og essays i tillegg til denne boken, Tilbake til fremtiden. Historiker Morten Strøksnes har stått for denne nye utgivelsen fra 2021.

Det er spesielt tre ting jeg liker veldig godt ved denne beretningen. Det ene er beskrivelsene fra flukten gjennom Norge. Her kommer det så tydelig fram at Undset elsket landet sitt – både naturen, menneskene og historien – og at hun bekymret seg for fremtiden. Det andre er måten som hun gjør nytte av reisens ulike etapper, mens de venter på neste transportmiddel; Hun observerer og reflekterer hele tiden rundt det hun ser. Det tredje er med hvilken nøkternhet hun går inn i rollen som reportasjejournalist; I etterordet skriver Strøksnes at Sigrid Undset var en notorisk usentimental person. Og dette er noe som tydelig avspeiles gjennom hele boka – dette er ikke en krigsfortelling om sorg og savn, til tider ligner det egentlig mer på et kampskrift.

Boka ble trykket opp i Norge i 1945, men den ble ikke våget utgitt før i 1949. Og kanskje er ikke det så rart. I tiden etter krigen var man opptatt av diplomati og å gjenreise tillit mellom nasjonene, noe denne boken ikke er et middel for. Det er nemlig en svært ufiltrert Undset vi har å gjøre med her. Beskrivelsene av Sovjet-Russland er utvetydig kritiske, men spesielt oppsiktsvekkende er Undsets harde analyser av tysk kultur og folk. Strøksnes forteller at da han fant denne boka ble han først forbløffet over at det fantes en bok av Undset som han aldri hadde hørt om før. Han mener at den kan regnes for å være en glemt klassiker innen reiselitteraturen, på grunn av innholdet og formen. Dessuten vil den vil kunne utfordre folks forestilling om hvem Sigrid Undset var som person og forfatter. 

Er Tilbake til fremtiden inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

  • Eks. 5: Utlånt, forfallsdato 05/08/2024
  • Eks. 10: Utlånt, forfallsdato 18/07/2024

Sandvika. Voksenavd.

  • Eks. 6: Ikke på plass

Rykkinn. Voksenavd.

  • Eks. 12: På hylla, plassering 839.82 Undset,S.

Eiksmarka. Voksenavd.

  • Eks. 7: På hylla, plassering 839.82 Undset,S.

Høvik. Voksenavd.

  • Eks. 8: Utstilling Høvik

Bestill tittelen i Bibliofil

 

Lett norsk: Sigrid Undset: biografi av Vigdis Bjørkøy

Sigrid Undset er Norges fremste kvinnelige forfatter. Hun er en av tre norske forfattere som har mottatt Nobelprisen i litteratur. Sigrid Undset er mest kjent for romanene fra middelalderen. Særlig berømt er de tre bøkene om Kristin Lavransdatter. Det var de som ga henne Nobelprisen. Hennes bøker skapte ofte mye støy – men mest av alt beundring og stolthet. Sigrid Undset møtte både motgang og medgang i livet sitt. Hun opplevde lykke og ulykke i kjærligheten. Hun opplevde krig og død. Alle i Norge eier en flik av Sigrid Undset. I denne boka kan du følge henne gjennom livet.

Er Sigrid Undset : biografi inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

  • Eks. 1: På hylla, plassering 839.82 Undset,S.

Bestill tittelen i Bibliofil

Translate »