Adventsstjernen av Simon Stranger

Bokas hovedperson Stella er 11 år og bor sammen med faren sin på en gård. Moren hennes var syk i 3 år før hun døde. Stella sørger over moren, men klarer ikke å snakke med noen om det, heller ikke de tidligere venninnene sine. Moren hennes jobbet med å studere stjernene og fortelle om universet til skoleelever. – Nå er det begynnelsen av desember og Stella vet at julen vil bli annerledes i år uten moren. Men hun får fortsatt en julekalendergave av faren sin, hver dag  i desember måned.  Det er alltid en gåte som hun må løse, for så å finne gaven.

Midt i alt dette som opptar henne, oppdager Stella en dag noen spor i snøen bort til låven. Disse har hun ikke sett før. Det viser seg at en flyktning, Yousef, 17 år, bruker låven som gjemmested. Han har bodd en stund i Norge og gått på elektrolinje på videregående skole. Han har fått avslag på oppholdstillatelse og skal egentlig sendes hjem til Palestina ganske snart. Stella bestemmer seg for å begynne å gå med mat til ham på låven. Det er risikabelt, for faren hennes jobber som politimann.

Yousef og Stella blir etter hvert mer kjent; hun får vite om flukten hans fra en flyktningeleir og krigsområde, at han er alene i Norge, at familien er i igjen i Palestina. Hun skjønner hvor heldig hun er som bor i et fredelig land, hvor hun kan gå rundt som hun vil, uten soldater som plutselig kan storme huset hennes, eller skyter tåregass inn i skolegården. Han har forteller mer om hva slags forhold familien hans og andre lever i, i hjembyen Betlehem og områdene omkring.

Stella blir etter hvert også mer kjent med Markus, en gutt i klassen som har flyttet inn på nabogården. Snart blir det umulig å skjule hva hun driver med på låven for Markus, og hun forteller ham alt.

På skolen har de en oppgave hvor de gruppevis skal lage en presentasjon om Jerusalem, Markus og Stella jobber sammen, og de blir litt med kjent med området hvor Yousef kommer fra.

Stella finner fram en nissedrakt som Yousef kan kle seg ut i, som gjør ham ugjenkjennelig for andre Da kan han bevege seg litt mer utenfor låven. Han går faktisk rundt og hjelper folk i bygda med forskjellige ting uten at de vet hvem han er.

Stella får hjelp til å takle sorgen etter moren ved å snakke åpent med Yousef, samtidig som Yousef har fått hjelp av Stella.

– Etter hvert viser det seg at Yousef har litt dårlige og litt gode nyheter å komme med. Krigen har blusset opp i hjemlandet hans , men det betyr antagelig at betingelsene for å sende ham ut er endret, at myndighetene kanskje må vente med å sende ham ut til det har blitt tryggere igjen.

Jeg skal ikke røpe hvordan dette går til slutt, for dette er en bok som passer å lese som julekalenderbok i desember. Det er 24 kapitler fram mot julaften. Temaer i boka er savn, flukt og hjemløshet, men også håp og nye vennskapsbånd, og om det å høre til et sted. – Det er en rørende, godt skrevet bok, vi er stadig spent på hva som vil skje i neste kapittel.

Lån boka her eller i vår app for e-bøker, Bookbites.

Translate »