Nei og atter nei av Nina Lykke

Ingrid og Jan har vært gift i over 20 år, bor på Nordstrand i Oslo og har to voksne sønner som fortsatt bor hjemme. De har vært en perfekt kjernefamilie, hun er lektor og han er nyslått avdelingsdirektør i et departement. Sønnene har blitt backet opp på alle områder, økonomien er på stell og livet burde vært topp på alle måter. Nå har det seg slik at sønnene oppfører seg som om de bor på hotell. Ingrid er i bunn og grunn lei av alt – yrket sitt, mannen sin og sine to bortskjemte sønner. Jan er i utgangspunktet fornøyd med livet. Eller er han egentlig det? Han «unner seg» litt spenning ved å innlede et forhold til sin 35-år gamle kollega Hanne. Hun er sexy, villig, og får ham til å føle seg «ekstremt» mye bedre. Ingrid har jo etterhvert blitt en vane, ekteskapet har mistet glansen.

Både Ingrid, Jan og Hanne kommer til orde i boken. Man føler faktisk med dem, synes synd på dem og ler av dem. Alle tre fremstår som ganske latterlige.
Forfatteren gjør middelklassens meningsløshet og midtlivskrise til stor underholdning. Hvem skal ta ansvar og hvem skal være voksen? Situasjonen topper seg når den «stakkars» ektemannen betaler psykologen kr 1400 for at han skal ta valget for ham. For hvem skal han velge – kone eller elskerinne? Psykologen må jo forstå at det ikke er lett å være mann, med så mange fristelser rundt seg.

Lykke har god innsikt i kjærlighetens vekst og fall, i menneskelig dårskap. Hun stiller spørsmål om hvorfor vi gjør som vi gjør. Boken er engasjerende, lettlest, full av ironi, gjenkjennelig og morsom.

Slutten er overraskende og ganske brå. Kanskje det kommer en bok til?

Bestill boka fra Bærum bibliotek

Translate »