Samtaler med venner  er debutromanen til  irske Sally Rooney. Jeg- personen i boka er Frances. Hun er 21 år gammel. Handlingen i boken starter da Frances og hennes bestevenninne Bobbi er ferdig med tredjeåret ved det prestisjetunge Trinity College i Dublin. Frances skriver poesi og de opptrer sammen. Etter en sånn poesilesning blir de kjent med Melissa, en forfatter som tar bilder av dem og inviterer dem hjem. Hjemme treffer de mannen hennes som er en kjent skuespiller. Nick 32 år gammel og veldig kjekk. Frances og han blir veldig snart forelsket i hverandre. Det utvikler seg til et dypere forhold. Men Nick er jo gift med Melissa, og sier at han elsker kona si. Etter hvert får vi også vite at Frances og Bobbi var kjærester før. Men de er fortsatt bestevenninner, og de to har i boken skarpe, intelligente og morsomme samtaler.

Mens Bobbi og jeg sminket oss på toalettet der vi skulle lese opp, snakket vi om det siste diktet jeg hadde skrevet.
Noe jeg liker med de mannlige karakterene dine, sa Bobbi, er at alle sammen er grusomme.
Alle er ikke grusomme.
I beste fall er de veldig moralsk tvetydige.
Er ikke alle det? sa jeg.
Du burde skrive om Philip, han er ikke vanskelig. Han er «grei».
Hun lagde anførselstegn i lufta rundt ordet grei, selv om hun faktisk syntes Philip var det. Bobbi ville aldri ha beskrevet noen som grei uten anførselstegn.

Sally Rooney tegner i boken et skarp portrett av nåtidens unge kvinner. Hun minner oss også på at det å være ung ikke betyr at man lever et problemfritt liv. Selv om de to jentene bruker tiden sin på å feste i Dublin, så opplever de også både utroskap, sykdom og foreldre som sliter med sine problemer.
Sally Rooney er aktuell med roman «Alle andre» som kommer nå i norsk oversettelse. Det jobbes også med en BBC serie som er basert på den nye romanen.

Translate »