Flaggermusmusikk
Tyra Teodora Tronstad

For andre gang har Tyra Teodora Tronstad vunnet Kritikerprisen for beste ungdomsbok, denne gangen for den vakre og underlige fortellingen i Flaggermusmusikk.
Det er det god grunn til. 

Mye er annerledes for Ellen. Mammaen hennes har et mottak for skadde flaggermus i hagen. Samtidig får lillebroren kraftige, fysiske anfall på grunn av en medfødt sykdom. Pappaen er ute av bildet, og den lille familien kjenner ikke mange andre, bortsett fra den mystiske naboen Etta Voxelsen. Det er derfor ikke mange som legger merke til at Ellens mor forsvinner i flere måneder hvert vinterhalvår, og da må Ellen ta seg av lillebroren selv. Når Enon får et anfall en dag, og en sjelden barokksommerfugl setter seg på pannen hans blir han med ett helt rolig – og anfallet går over. Hvorfor blir lillebrorens anfall borte når det setter seg en sjelden flaggermus på pannen hans? Og hvorfor går mammaen deres i dvale på loftet i flere uker om vinteren? 

Ellen bestemmer seg for å kontakte chattetjenesten Biologen svarer og prøve å få svar på hvorfor en flaggermus hjelper på Enons anfall. Da settes historien virkelig i gang, og vi blir med Ellen på et kappløp mot tiden i en actionfylt tilværelse som involverer flere løgner, bilulykker og kidnapping. 

Den poetiske og fabelaktige historien balanserer mellom realisme og fantasi, og kan kanskje sies å være i slekt med Jessica Schiefauers roman Guttene. Du blir dratt inn i en fascinerende verden der dyr og mennesker er avhengig av hverandre, og romanen kan også sies å være en del av økolitteraturen, siden den til dels tar opp miljø- og dyrevern. Når flaggermusparasitter også blir en del av handlingen, er det vanskelig å ikke tenke på koronaviruset som svirrer rundt der ute i den virkelige verden akkurat nå. Lån denne boken om du vil lese om å gjøre alt for de man er glad i, og hvordan nye vennskap kan oppstå i kriserammede tider.

E-Boken kan lånes og leses hjemmefra via BookBites. Les mer om hvordan du kommer i gang med å låne e-bøker her.

Translate »