Romanen «Morgon og kveld» av nobelprisvinner Jon Fosse blir av flere anmeldere kalt et mesterverk, samtidig som det er ei fin bok å starte med som en introduksjon til forfatterskapet.

Boka består av to deler, hvor den første delen handler om fødselen til en gutt som får navnet Johannes. Den andre delen handler om den siste dagen i livet til en eldre mann med samme navn. Etter hvert forstår vi at det er den samme Johannes det er snakk om.

I første del venter Olai i spenning på å bli far, jordmora er hentet med robåt til øya hvor han bor. Han blir fortalt av jordmora at han må vente utenfor rommet hvor kona ligger for ikke å bringe ulykke over fødselen. Følelsene hans blir beskrevet som svært ambivalente, han veksler mellom å være redd og lykkelig. Verden er full av motsetninger og han er redd for at sønnen skal bli født inn i en ond verden, samtidig som han også ser at den kan være god. Fødselen til Johannes er sterkt beskrevet gjennom bruk av blant annet lydpoesi.

I andre del står den eldre mannen Johannes opp om morgenen, som om det er en helt vanlig dag. Kona Erna er død og han er alene igjen i huset. Han har sine faste rutiner, denne dagen står han opp, drikker kaffe, spiser ei brødskive med brunost og tar en røyk som vanlig. Han bestemmer seg for å gå ut i uthuset, og fyker plutselig opp stigen til loftet som om han var en ungdom. Han føler seg overraskende lett i kroppen, som om det er noe merkelig som skjer. Han tenker at dette ikke er en helt vanlig dag, men en dag som ikke er som alle andre. Han betrakter redskapene sine, de ser forgylte ut og de svever i lufta. Han føler seg takknemlig og rørt når han ser på brukstingene sine gjennom et helt liv.

I løpet av denne dagen får vi innblikk i livet han har levd med hverdagens slit og lykkelige stunder. Situasjoner og tankerekker glir over i hverandre gjennom bruk av indre monolog med innslag av dialog, og han møter venner og familie, både levende og døde. Han møter også en gammel forelskelse og vi får være med den dagen han traff kona. Han var fisker av yrke og denne dagen er han ute på fisketur med arbeidskameraten og bestevennen Peter. Peter får en særskilt plass i boka og vennskapet blir beskrevet med både omsorg og humor.

Dette er ei rørende og vakker bok om liv og død, religion, kjærlighet og vennskap. Forfatteren vil kanskje si noe om de store livshendelsene som er vanskelige å sette ord på eller si noe om. Språket har mange gjentakelser og lite tegnsetting, noe som gjør at leseren blir suggerert inn i tekstens rytme. Gi gjerne boka god tid, dette er ei bok du kan vende tilbake til og lese om igjen flere ganger!

 

Er Morgon og kveld : roman inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

 • Eks. 3: Utlånt, forfallsdato 10/05/2024
 • Eks. 6: Utlånt, forfallsdato 06/05/2024
 • Eks. 7: Utlånt, forfallsdato 06/05/2024
 • Eks. 8: Utlånt, forfallsdato 03/05/2024
 • Eks. 9: Utlånt, forfallsdato 16/04/2024 (Hurtiglån)

Sandvika. Voksenavd.

 • Eks. 2: Utlånt, forfallsdato 06/05/2024
 • Eks. 10: På hylla
 • Eks. 11: Utstilling Sandvika

Rykkinn. Voksenavd.

 • Eks. 1: Utlånt, forfallsdato 07/05/2024
 • Eks. 4: Til avhenting
 • Eks. 13: Utlånt, forfallsdato 15/04/2024 (Hurtiglån)

Eiksmarka. Voksenavd.

 • Eks. 5: Utlånt, forfallsdato 06/05/2024

Høvik. Voksenavd.

 • Eks. 12: På hylla

Bestill tittelen i Bibliofil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Translate »