16 år gamle Darrow er født inn i fargekoden Rød, den laveste av samfunnsklassene på planeten Mars, der alle klanene er slaver under fargekoden Gyllen. Rød jobber i gruvene for å hente frem Helium-3, som gjør planeten beboelig for mennesker.  Darrow er gift med den jevgamle Eo. Men på grunn av en bagatell blir hun henrettet av erkeguvernøren på Mars, Nero au Augustus. Halvgal av sorg gjør Darrow opprør,  og blir deretter også dømt til døden. Men gravitasjonen på Mars er så lav at når mennekser blir henrettet, må de pårørende eller bøddelen dra de dømte i bena for at nakken skal knekke. Onkelen til Darrow drar ikke hardt nok i bena hans, så Darrow våkner senere opp, og blir hentet av en gruppe motastandsfolk som smugler ham opp til overflaten.
Opprørsgruppen har som mål å styrte De gylne fra makten, og til dette trenger de frivillige som er villige til å risikere livene sine. Darrow blir rekruttert og begynner en lang og smertefull medisinsk forvandling som skal gjøre ham lik de Gylne fysisk og psykisk.

Månedene går og Darrow begynner å bli skremmende lik de Gylne. Snart er han klar for å melde seg inn på Instituttet, skolen der de Gylne skal forberede seg på å bli ledere. Opplæringen er krevende og veldig brutal, blant annet blir halvparten av elevene drept av sine klassekamerater i den siste opptaksprøven.
Darrow må lære seg å bli en leder for å overleve. Allianser og vennskap blir dannet, lojalitet settes på prøve og korrupsjon avdekkes.

Boka er en av de bedre jeg har lest i denne genren og anbefales varmt.

Boken har en del likhetstrekk med klassikere som Battle Royale, Enders spill, Dødsleken og Hunger games. Forfatteren har lånt mye fra klassisk gresk mytologi, så det er mye å kose seg over i denne første boken. Bok 2 er ventet utgitt 6.1.2015.

BESTILL BOKA FRA BÆRUM BIBLIOTEK!

Anmeldt av Oddbjørg

Translate »