Mange artister dør så alt for unge. Noen av disse blir også gjenstand for mytiske fortellinger om livet de levde og musikken de skapte. Sannheten er ofte komplisert, men felles for mange er at de slet med psykisk sykdom gjennom store deler av livet. Slik Jason Molina gjorde, tydelig preget av oppvekstvilkårene han og de to søsknene gjennomlevde i barndommen. En artist som kanskje er ukjent for mange, men som av den dedikerte fanskaren er opphøyet til et musikalsk geni. Et syn som ble delt av både kritikere og andre musikere.

 

 

Vil du lese mer om Jason Molina? Du kan låne biografien hos oss:
Erin Osmon – Jason Molina: Riding With the Ghost

Jason Molina døde 16. mars 2013, 39 år ung, alene i leiligheten sin i Indianapolis. Dødsårsaken har blitt beskrevet som multiorgansvikt etter langvarig alkoholmisbruk. I 2017 kom boken Jason Molina: Riding With the Ghost, en biografi som forteller detaljert om livet hans. Det begynner med den vanskelige oppveksten i en trailer park i Ohio, og dykker så ned i de mange utfordringene som tårnet seg opp gjennom livet, blant annet som følge av etter hvert omfattende helseproblemer. Forfatteren Erin Osmon hentet tittelen fra en av hans mest kjente og gripende låter, I’ve Been Riding With the Ghost. Det er mye som kan tolkes ut ifra både tittelen og hele teksten, og boken levner liten tvil om at Molina på mange måter kan sies å ha levd med noen spøkelser ved sin side. Blant mye annet beskriver den hvordan han vokste opp med en mor som var alkoholiker, men Jason hadde også en dragning mot det overnaturlige.

Skapertrangen og musikken har kanskje kommet ut ifra et behov for å forstå seg selv, og de erfaringene han gjorde seg gjennom livet, på godt og vondt. Du finner mange hjerteskjærende linjer som går som en rød tråd gjennom hele Molinas katalog. Noe smått desperat henger som tunge skyer over tekstlinjene, og sammen med de tilsynelatende enkle og repetitive riffene og den åpne og klare vokalen, er det nærmest umulig å gå uberørt fra et møte med disse låtene. Katalogen er mollstemt og tung, men også vakker og melankolsk, uten å bli dramatisk. Han skrev låter som beskriver nakent og usminket de sterke følelsene kjærlighet bringer med seg, uten å falle hen til klisjéer, som i låten Being in love:

Being in love means you are completely broken
Then put back together the one piece that was yours
[…] Yeah, we are proof that the heart is a risky fuel to burn

Musikalsk er spennet relativt smalt, selv om det finnes tydelige spor av mange ulike stilarter; utgangspunktet er alternativ rock, med besøk innen både blues, country og det som i moderne tid har blitt kalt indierock, men også det som var den opprinnelige indierocken. Det er også verdt å merke seg at han i ungdomsårene spilte bass i diverse heavy metal-band. Varierte inspirasjonskilder ligger til grunn for uttrykket, og Molina var i det hele tatt en artist som kan kalles ekstremt dedikert til musikk spesielt og kunst generelt. Han var svært produktiv, og rakk å gi ut seksten album og åtte EP-er med Songs:Ohia, Magnolia Electric co. og under eget navn.

Jason Molina døde ung, men han rakk likevel å utrette så mye i musikkens tjeneste. Lån biografien om ham på biblioteket, og enda viktigere: lytt til musikken han skapte, og du kan ha funnet deg en musikalsk venn for livet.

Translate »