I juni markeres Pride i store deler av landet, som er Norges største og viktigste feiring av skeiv kjærlighet og mangfold. Vi har samlet tre bokanbefalinger for barn og unge som tematiserer kjærlighet, seksualitet og identitet.

For barn
Julian er en havfrue av Jessica Love

En favoritt fra i fjor! Denne nydelige bildeboken for barn ned i 3-årsalderen er et godt eksempel på hvordan mangfold kan presenteres også for de yngste barna. Når Julian drar for å bade med bestemoren sin, får han øye på tre kvinner med havfruehaler. Og de er så vakre! Julian blir helt bergtatt. Han vil også ha sin egen havfruehale.

Boken kan leses på flere plan, som en bok om å kle seg ut, eller som en bok om å stå i sin egen identitet og følge sine drømmer. Det hele blir opp til den som leser eller leses for. Nettopp dette gjør boken så viktig og spesiell. Jeg heier på Julian!

Bestill boken fra Bærum bibliotek.

 

For mellomtrinnet
Vi skulle vært løver av Line Baugstø

Leona er ny i klassen, og hun har en hemmelighet. Den har hun bestemt seg for å holde helt skjult, det er absolutt ingen som skal få vite at hun er jente født i guttekropp. Å begynne på ny skole i 7. klasse kan være vanskelig nok i seg selv, og Leona vil ikke tiltrekke seg oppmerksomhet. Leona finner fort en god venninne i klassekameraten Malin, som er glad for å endelig finne en bestevenn. Derimot er det andre jenter i klassen Leona ikke kommer like godt overens med….

Når klassen skal ha svømming, får Leona et problem. Hvordan skal hun skjule hemmeligheten sin i garderoben? Hun orker ikke at alle skal få vite om det hun holder skjult. For å finne ut hvordan det går med Leona, kan du lese boken og selv finne ut av hva som skjer. En bok om vennskap og om å tørre å være seg selv, til tross for at det kan oppleves tøft.

Bestill boken fra Bærum bibliotek.

 

For ungdom
Dette blir mellom oss av Alexander Kielland Krag

Om bare du var en jente. Om bare jeg var en jente. Om bare en av oss var annerledes, da ville alt være annerledes.

Felix er 17 år og flytter til Stavanger med familien sin. Her begynner han på ny skole, og allerede første dag blir han hodestups forelsket i Nicolai, en annen gutt i klassen. Gjennom skoleåret følger vi Felix’ forelskelse, som er vakker og sår. Dette er en kjærlighetshistorie med mye sorg, som viser hvor vanskelig det kan være å forelske seg utradisjonelt. Samtidig byr forelskelsen på mye glede og sommerfugler i magen for Felix.

Boksidene er luftige og med korte avsnitt, noen ganger minner det om små dikt eller verselinjer. Det gjør boken nesten lettlest, samtidig som den intense lengselen til Felix gjør dette til en leseopplevelse du ikke glemmer. En bok for alle om den fantastiske, rare forelskelsesfølelsen, om vennskap og om å komme ut av skapet.

Bestill boken fra Bærum bibliotek.

 

Til tross for at det med stor fordel kunne blitt utgitt enda flere barne- og ungdomsbøker om skeiv kjærlighet, identitet og ulike familietyper, har biblioteket flere gode bøker om dette. I juni markerer flere av bibliotekene i Bærum feiringen ved å ha utstillinger med bøker og filmer om Pride-tematikk. Stikk innom, lån en bok og bli med på feiringen!

 

Translate »