I denne podcasten presenterer vi boktips med tema «Ny i Norge». Disse bøkene passer perfekt for de som holder på å lære seg norsk. Lytt her og les litt om titlene vi anbefaler og finn lenker for å bestille de under. Disse bøkene har vi også lest sammen med våre deltakere på språkkafe som vi holder på  Rykkinn bibliotek på tirsdager kl. 12.30-13.30 og på Bekkestua bibliotek  (Salen) på  onsdager kl. 12.30-13.30.

Kaffehjerte av Gro Dahle.

Elisabeth er voksen, men hun bor fortsatt med moren sin. På jobben er det en mann som de kaller for Falken. Elisabeth prøvde å snakke med ham på julebord, men da så han en annen vei og så gikk han. En dag på jobben spår en kollega i kaffen. I Elisabeth sin kopp kan Mari se et brunt, halvt oppløst kaffehjerte. Det betyr kjærlighet.Elisabeth lurer på om hvordan får man kjæreste. Hun har aldri hatt en ordentlig kjæreste. Nå vil hun leve sitt eget liv og ta sine egne valg.

Gro Dahles språket er poetisk, enkelt og direkte, og rommer mange lag. Kaffehjerte er både lett å lese og lett å forstå. Her er det få karakterer og en klar handlingstråd.
Noen sider har en del tekst, andre har mest bilder. Kaffehjerte er gjennomillustrert av Kaja Dale Nyhus. De vakre illustrasjonene skildrer følelser til hovedpersoner, noe som igjen gjør det lettere å forstå teksten.

bestill bøken her

Alt som er nytt av Anna Fiske.

Hva skjer med oss når vi flytter eller bytter jobb? Når vi går fra alt som er kjent til alt som er nytt?

Alt som er nytt er noe så sjelden som en bildebok på over 100 sider for voksne. Boken handler om en ung kvinne som sammen med sin lille familie flytter til et nytt sted.  Familien har trygt og fint hjem og gode naboer og nå skal de flytte til noe nytt og ukjent. Samtidig skal også den unge kvinnen i familien bytte jobb. Hun vil gjerne høre til på den nye arbeidsplassen og trenger å finne sin plass der.

Anna Friske har samarbeidet med foreningen Leser søker bok da hun skrev denne boken. Teksten i boka er konkret, med enkle setninger. Noen omslag i boken er bare bilder og de flotte illustrasjoner skildrer følelser til hovedpersonen, noe som igjen gjør det lettere å forstå teksten. Det kan være vanskelig å miste denne tryggheten som den kjente hverdagen gir oss. Det viser seg likevel at vi mennesker er flinke med overganger og at vi klarer å finne tryggheten igjen. Det meste går bra og alt som er nytt kan bli til alt som er kjent.

bestill bøken her

Under polarisen av Line Renslebråten

Dette er en faktabok om området der isen møter havet i Arktis. I denne boken blir man kjent med dyr som bor under polarisen og et av de mest interessante økosystemer i verden. Leseren får innblikk i alt fra planteplankton, dyreplankton, ulike fiskearter til store pattedyr som isbjørn og sel, og at alle organismene er avhengige av hverandre.Renslebråten tar for seg de ulike årstidene under isen og hvordan plankton og dyr lever.Klimaforandringene i iskantsonen i Arktis blir også tatt opp i boken.

Boka har enkel tekst og setningene er korte. Den har også faguttrykk som blir forklart og leseren får kjennskap til mange nye ord og begreper som omfatter Arktis og livet i Polhavet. Illustrasjonene står godt til teksten.

bestill bøken her

 

Translate »