«Hvem drepte bambi?» av finlandssvenske Monika Fagerholm vant velfortjent Nordisk råds litteraturpris i 2020. Årsakene er åpenbare: boken har alt en kresen leser kan begjære.

Ung kvinne gruppevoldtas av fire unge menn fra fasjonabelt villastrøk. I rettssaken som følger får hovedmannen minimal straff, og de andre går fri. Flere år senere planlegger guttenes barndomsvenn å lage film om voldtekten med tittel «Hvem drepte bambi?»

Gusten Grippe, en av gjerningsmennene, i dag en suksessrik eiendomsmegler i midten av 20-årene, er en av hovedkarakterene. En annen hovedkarakter er Grippes ekskjæreste Emmy S., blogger, singer/songwriter og samboer med en kapitalsterk middelaldrende mann i villabyen, men oppvokst på landet. Via denne duoen samt flere andre interessante bifigurer, som Annelise Häggert, moren til hovedmannen og en slags ekstramamma for Grippe, avdekkes historien(e), som i tillegg til den opprørende voldtektshistorien har flere andre brikker. Dermed er det en bok med svært mange menneskelige og samfunnsmessige perspektiver.

Tempoet er høyt og til tider intenst. Karakterene er sammensatte og troverdige. Tonen er både mørk og urovekkende, og på samme tid morsom og harselerende. Rammen for boken er aktuell og moderne, med handling fra et urbant miljø med innslag av bygdeliv. Forfatter Fagerholm byr på flere synsvinkler og et tilbakeskuende og komplekst hendelsesforløp, som flytter seg frem og tilbake i tid og mellom karakterer. Språket er komplekst, men svært lettflytende, og til tider rått.

Boken står fjellstøtt i seg selv, men kan minne om, og dermed varmt anbefales til deg som ble grepet av Sofi Oksanens «Utrenskning» fra 2010. Sistnevnte vant for øvrig Nordisk råds litteraturpris ti år før Fagerholm med «Hvem drepte bambi?»

Er du klar for å lese flere dagsaktuelle voldtektshistorier fra virkeligheten, og samtidig dykke inn i hvorfor voldtekt er et stort samfunnsproblem i likestilte og siviliserte Norge, er Monica Flatabøs opplysende dokumentarbok «En sånn jente» fra 2017 et meget bra utgangspunkt.

Bestill boka fra Bærum bibliotek

Finnes også tilgjengelig som e-bok i BookBites

Translate »