Snart er det påskeferie og kanskje du har lyst til å lese en krim? Her finne du gode krimbøker, som er tilgjengelig både i Bookbites og på biblioteket. Les om Bookbites her:

Ellen G. Simensen: Tro meg når jeg lyver (2020) Krimdebutant inspirert av menneskelige relasjoner, eventyrene, hjemstedet Ringerike og sitt barndoms sommerparadis Gulen. Psykologisk krim som passer for deg som ikke vil ha det så brutalt. En tidligere bekjent av politimannen Lars Lukassen blir funnet drept i Hønefoss. En mystisk skikkelse oppsøker barn og deler sine mørke hemmeligheter. Lukassen fascineres av Johanna Brekke, den nye læreren til datteren. Da Johanna blir involvert i en alvorlig hendelse, er det ikke fritt for at kortene blandes for Lukassen. Finnes også som e-lydbok

Agnes Lovise Matre: Iskald (2019) Et lik dukker opp i Norseman Xtreme, verdens tøffeste og kaldeste triatlon-konkurranse. Den spreke lensmannen Bengt Alvsaker var selv deltaker i konkurransen. Nå får han og teamet i fagre Hardanger en ny utfordrende sak. Samme troverdige Vestlands-univers som i «Skinnet bedrar» fra 2017, der en seksåring forsvinner.

Mick Herron: Sløve hester (2020) er første bok i Mick Herron krimserie om Jackson Lamb. Vi skal til London i nåtid. Der møter vi en gruppe med tidligere spioner, som en gang drev med farlige operasjoner, men nå er henvist til å gjøre forefallende papirarbeid i et falleferdig hus på østkanten i London. Sjefen deres Jackson Lamb er temmelig uspiselig, men bak det slaskete ytre er det fortsatt en sylskarp agent. De sløvene hestene får i første bok mulighet til å bevise at de duger, da en gutt blir kidnappet og holdt som gissel. Dette er en krim med skikkelig driv, mange krumspring, alvor og mye britisk humor.

Hans Olav Lahlum: Oppdraget (2020) For deg som har sans for tidsriktig drama og kvinnelig krigsinnsats. 18 mai 1943: Ung kvinnelig sjåfør i den norske motstandsbevegelsen får et avgjørende oppdrag: skysse en motstandsmann mot grensa til Sverige. Underveis blir de forfulgt… Handlingen utspiller seg over noen få timer. Klarer hun oppdraget?

Gard Sveen: Den siste pilegrimen. (2013) Denne debuten vant både Glassnøkkelen og Riverton-prisen og er fortalt i et filmlignende språk. Hjemmehjelpen ankommer villaen i Holmenkollen og ser med det samme at det er noe galt, og hun finner både Carl Oscar Krogh og hunden hans drept. Noen uker senere blir det gjort funn av beinrester i Nordmarka, og den egenrådige politietterforskeren Tommy Bergmann ser etter en sammenheng mellom dem og drapet på Krogh. Sjekk også ut Bjørnen i samme serie – spennende om jakten på en spion og spor fra den kalde krigens dager.

Robert Galbraith: Når gjøken galer. (2014) Dette er den første kriminalromanen i en serie bøker om privatetterforsker Cormoran Strike og hans assistent Robin Ellacott. Når Robin har sin første arbeidsdag hos Strike får de oppdrag av John Bristow, broren til den vakre, suksessfulle supermodellen Lula som nylig har mistet livet. Offerets bror mistenker at noen har drept henne og vil få Lulas død etterforsket til tross for at poltiet har konkludert at Lula tok sitt eget liv. En gripende kriminalroman, et mysterium full av løgner, motiver og alibier. Det er en bok full av kontraster mellom den rike glamorøse overklassen og de fattige narkotikabrukere, og mellom de rolige gatene i Mayfair, pubene i East End og det travle Soho.

Katrine Engberg: Glassvinge (2017) er den tredje boken i Københavnserien. Det er høst i København og i en av byens mange fontener blir liket av en naken kvinne oppdaget. Det viser seg at kvinnen har forblødd og på kroppen hennes ble det funnet små, symmetriske kutt. Etterforskningen fører Jeppe Kørner til den private psykiatriske institusjonen «Sommerfuglen.» Institusjonen ble stengt etter at en av innlagte ungdommer har begått selvmord. Flere år senere blir flere av dem som jobbet på «Sommerfuglen» funnet drept. Jeppes politi kollega Anette Werner er i mammapermisjon, men klarer ikke å la være å delta i etterforskningen fra sidelinjen.

Alan Bradley: Det søte i bunnen av kaken (2012). Her møter vi en etterforsker utenom det vanlige. Flavia de Luce er bare 11 år, men skarpere og mer kunnskapsrik enn de fleste voksne hun møter på sin vei. Året er 1950 og Flavia bor i en gammel engelsk herregård, sammen med sin far og to eldre søstre. En morgen snubler Flavia over et lik i kjøkkenhagen, og er ikke dette mannen hun så besøke faren dagen før? Det er duket for en spennende krimgåte, med tørrvittig humor og fargerike beskrivelser av engelsk landsbyliv.

Lucy Foley: Jaktselskapet (2020). Ni venner møtes til romjul- og nyttårsfeiring på en avsidesliggende, men luksuriøs jakteiendom i det skotske høylandet. En voldsom snøstorm gjør at de ikke får kontakt med omverden og første nyttårsdag blir en av dem funnet drept. Her kombinerer forfatteren en klassisk mordgåte med en moderne thriller. Akkurat som i Agatha Christies bøker får vi små små ledetråder underveis, og morderens identitet kommer som en overraskelse. Underholdende og spenningsfylt krim.

Oyinkan Braithwaite: Min søster er seriemorder (2020). Korede blir avbrutt under middagen da søsteren Ayoola ringer henne med en bønn om å komme og hjelpe henne med å fjerne bevis. Ayoola har nemlig drept kjæresten, og siden detter er den tredje hun har myrdet, vet Korede hva hun skal gjøre. Hun finner frem klor, hansker,søppelposer mm. Korede jobber på et sykehus og har falt for den kjekke legen Tade. Hun vil ikke at Ayoola skal besøke henne på sykehuset da Ayoola er usedvanlig vakker og nesten alle menn faller hodestups for henne. Dessverre for Korede kommer Ayoola uanmeldt på besøk til henne i lunsjpausen og Tade får øye på henne. Dermed begynner hund- og katt leken for å unngå at Tade skal bli Ayoolas neste offer. Denne boken er morsom, lettlest og er på bare 229 sider. Perfekt underholdning når du vil lese en kort og spennende krimbok. Boken er og blitt nominert til Booker-prisen 2019.

Bidrag av Katarzyna Konieczna-Staskiewicz, Marianne Tollefsen Bakken, Monica Blegvad, Oddbjørg Sandvik og Marianne Andresen.

Translate »