Kodémus lukket øynene og døset til tonene av en skjør elektronisk spindel-drøm. En urolig tanke gnistret et øyeblikk langt bak i hodet hans: Dette er ikke vanlig. Dette er på tvers.

– fra Tor Åge Bringsværds novelle Kodémus

Vi som skriver om science fiction, fantasy, tegneserier og skrekk her på bloggen synes dette har vært et godt år for alle oss som liker film og litteratur som går litt på tvers av det som er vanlig! Her er noen av favorittene våre fra året som gikk.

* * *

Bok: The Surface Breaks av Louise O’Neill (anbefalt av Ingrid)
«It does not do a woman good to ask too many questions. It doesn’t do a woman good to want too much either. Try and remember that.»
Muirgen har ikke mange minner om moren, Muireann of the green sea. Hun vet at moren ga henne navnet Gaia. Og hun vet at hun har arvet morens knallrøde hår og utferdstrang. En utferdstrang som ledet moren til forbudte turer til overflaten, der hun til slutt ble fanget av mennesker på Muirgens 1-årsdag. Nå er Muirgen 15 år, og det er hennes tur til å tilbringe én dag ved overflaten. Det skal forandre alt.
The Surface Breaks er en annen versjon av eventyret om Den lille havfrue enn du kjenner fra både Disney og H. C. Andersen – en feministisk fabel om å forme sitt eget liv.
Bestill boka fra Bærum bibliotek

* * *

Film: Mandy (anbefalt av Elin)
Dette er faktisk sant: regissør Panos Cosmatos ønsket egentlig at Nicholas Cage skulle spille skurken i dette intense, blodige og maleriske helte-eposet, og så for seg en yngre skuespiller som helten Red. Cage sa at han følte han passet best til å spille helt, og det er umulig å forestill seg at noen andre kunne brakt… den Cage-kvaliteten han fyller hver scene med. Filmen er en kjærlighetssang til en 80-talls barndoms verdigjenstander – Hellraiser og Heavy Metal på VHS, Conan Barbaren-tegneserier, fantasy-paperbacks med løse sider og progrock på nedarvet vinyl. Hvis dette høres kjent ut kommer Mandy til å kjennes ut som en film som er laget for deg alene, og det er nesten bare å lene seg tilbake og nyte, helst på den største skjermen og beste lydanlegget du får oppdrevet.
Bestill filmen fra Bærum bibliotek

* * *

Bok: Speilbyen av Justin Cronin (anbefalt av Oddbjørg)
Hipp hurra! Endelig er siste bok i trilogien ferdig utgitt i Norge. The passage-trilogien tar for seg historien om Amy, et resultat av genmanipulasjon og feilslåtte eksperimenter. Vi har fulgt Amy fra hun ble kidnappet av en hemmelig organisasjon i den amerikanske hæren, og brukt som forsøksdukke i et eksperiment som gikk forferdelig galt. I den siste boken i trilogien tar hun et endelig oppgjør med Zero, som er en av opphavsmenne til den menneskelige tragedien som fulgte. For videre lesning, se anmeldelse av «Overgangen», som er den første boken i serien. Dette er en av mine favoritt serien i de senere år og anbefales til de som liker dystopier. God lesning!
Bestill boka fra Bærum bibliotek

* * *

Film: Isle of dogs (anbefalt av Vilde)
Wes Anderson er den typen filmskaper man enten elsker eller hater. Han har en utrolig gjennomført stil, og jeg har vært forelsket i denne stilen siden jeg først ble introdusert for The Darjeeling Limited (2007). I årets film, Isle of Dogs, bruker Anderson stop motion-animasjon til å fortelle historien om en ung gutt som leter etter hunden sin, i et samfunn der alle hunder er bannlyste på grunn av en epidemi. Isle of Dogs er en sår, men humoristisk og varm historie om diskriminering, samhold og tilhørighet. Noe av det Wes Anderson gjør aller best er dialog mellom karakterer og subtil humor, og Isle of Dogs skuffer heller ikke på dette punktet. Dessuten er filmen tydelig inspirert av japansk kultur, noe som nesten aldri blir feil for meg.
Bestill filmen fra Bærum bibliotek

Translate »