oscar wildes heis 2712Du trenger ikke reise langt for å finne et univers. Og du trenger ikke lese en hel roman for å besøke det. Noen ganger kan en god novelle være nok.

En av mine desidert største favoritter, er denne novellesamlingen fra 2004 av Lars Saabye Christensen. De fleste av de 12 novellene foregår i Oslo, vi befinner oss både på 60-tallet, 70-tallet og i vår egen tid. Det handler om unge gutter i oppveksten som opplever ting de vil huske resten av livet. Det er om det å bli voksen, bryte rammer, om å overleve og ikke minst om vennskap.

I tittelnovellen er en gift mann på hemmelig tur til Paris for å bedra sin kone. Han skal til hotellet der Oscar Wilde døde, og der en skjebnesvanger scene nå utspiller seg. Den er snedig.

Vi møter tre kamerater på slutten av 50-tallet som er «for unge til å fly på byen om lørdagskveldene og for gamle til å sitte hjemme sammen med foreldrene». De sparker ball på Kringkastingshuset midt i det populære radioprogrammet Det spørs med Rolf Kirkvaag. Disse rare «smellene» avstedkommer de villeste spekulasjoner i de tusen hjem, til og med Aftenposten skriver om forstyrrelser under sendingen fra Store Studio.

Det handler om et flyktningebarns opplevelse av norsk innvandringspolitikk, et flygel som ramler ned en trapp, en morder som kommer hjem. Med andre ord, det er mye interessant lesning.. Forfatteren boltrer seg i kreativitet og humor! Han behersker denne sjangeren til fingerspissene, dette er stor novellekunst.

Lån boken på biblioteket

Anbefalt av Susanna

 

Translate »