Skjønnhet er et sår av Eka Kurniawan.

Ønsker du å lese noe fra fjerne himmelstrøk, som sannsynligvis ikke ligner noe du har lest tidligere? Da er dette boken for deg. «Skjønnhet er et sår» er en slektskrønike fra de siste 80 årene i Indonesia og her spares det ikke på noe. Historiske fakta blandes med magisk realisme, myter og folkeeventyr.

Hovedpersonen i boken er Dewi Ayu, som i en generasjon vært landsbyen Halimundas mest ettertraktede hore. Boken starter med at hun står opp fra de døde etter 21 år for å ordne opp i sine døtres problemer. Hun har fire døtre hvor de tre eldste er like vakre som henne, mens den yngste er stygg som et troll og bærer navnet Skjønnhet. Lidenskap er drivkraften i et titalls dramatiske kjærlighetshistorier som er flettet inn i hverandre. Kurniawan tegner frem en kjærlighet som gjør gal: Alle de involverte er etterkommere etter Dewi Ayus besteforeldre, hvis tragiske endelikt er blitt mytologisk.

Bakteppe er Indonesias brutale og urolige historie. Nederlenderne regjerer fortsatt i Dewi Ayus barndom. Under 2. verdenskrig blir hun sex-slave for de japanske soldatene. Etter frigjøringen i 1945 kjemper ulike grupperinger om makten. Voldeligst blir det i 1965, da tusenvis av kommunister meies ned i en gedigen massakre. Menneskene vi blir kjent med opplever grusomme ting og deres lengsler etter kjærlighet og skjønnhet i livet er tidvis vond lesing. Likevel blir dette en svært underholdende og morsom bok. Grunnen er at Kurniawan skriver så freidig og frekt, med en humor som både er vittig og mørk på en gang. Dette er så langt unna norske samtidsromaner man kan komme, så skal du lese den må du bare hive deg utpå og la deg forføre.

Bestill boken her!

Translate »