I morgen vi ler av Namra Saleem

Namra Saleem er utdannet journalist, hun er musiker i bandet Level & Tyson og har vært programleder i NRK. Hun er en viktig stemme i den offentlige debatten som tar et oppgjør med æreskulturen og sladrekulturen i det muslimske miljøet i Norge. Det har blitt mange flere synlige, kvinnelige stemmer i Norge bare det siste året. En av hennes «medsøstre», Nancy Herz, skrev et innlegg i Aftenposten i april ifjor, «Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå». Vi ser stadig flere jenter fra minoritetsmiljøer som står opp og trosser sine egne.

«I morgen vi ler» åpner med at Samina er på vei for å besøke foreldrene sine. Hun har med seg datteren Selma, som er fem år gammel. Samina er født og oppvokst i Stavanger, foreldrene er fra Pakistan. Hun har ikke sett dem siden de brøt med henne da de fikk vite at hun var gravid med en ikke-muslimsk nordmann. Foreldrene har fortalt andre pakistanere at datteren deres er død. I et tilbakeblikk fortelles det om når Samina og familien er på vei fra Stavanger til Grønland i Oslo. Foreldrene synes barna har blitt for vestlige, de har bare norske venner, snakker nesten bare norsk og kler seg i olabukser og t-skjorter. En slektning av faren har mast om at de bør flytte til Oslo, der hjelper alle pakistanere hverandre med å passe på barna. Samina lager en videodagbok, og vi får høre om tiden før bruddet med foreldrene, og om forsøket på forsoning etterpå.

Dette er en god og viktig roman som viser krysspresset mange innvandrerungdom lever under idag.  Romanen passer også fint for unge lesere! I et intervju med Dagsavisen uttalte Namra Saleem: «For første gang føles det som vi er på rett vei! I alle fall med feminismen. Jeg merker at de som er yngre enn meg er enda mer frittalende. Det er kult at så mange unge jenter tør si hva de mener! «I morgen vi ler» er mitt bidrag. Jeg håper den skaffer meg mange andre muslimske skamløse venninner».

Bestill boken fra Bærum bibliotek  
Finnes også som ebok.

Translate »