Tung tids tale av Olaug Nilssen

For denne romanen vant Olaug Nilssen Brageprisen for beste roman i 2017. Forfatteren fikk sitt gjennombrudd med romanen «Få meg på, for faen» i 2005. Siden den gang har hun skrevet bøker i mange sjangere og markert seg som en uvanlig og viktig stemme i norsk litteratur. Denne gang viser Olaug Nilssen en uvanlig åpenhet om det å være mor til et sterkt funksjonshemmet barn. Olaug Nilssen er selv mamma til en autistisk gutt. Daniel er en helt vanlig guttebaby da han blir født. Han utvikler seg på normalt vis, lærer å krabbe, reise seg, begynner å snakke, kan etterhvert si lengre setninger. Like før Daniel blir tre år, begynner det å skje noe med ham. Språket blir mer og mer usammenhengende, han endrer personlighet og blir mer og mer fjern. Daniel blir eldre, sterkere og aggressiv. Han begynner å slå og bite moren, og det blir vanskelig å ha ham i hus. Han må passes på hvert sekund, så han ikke skader seg selv eller andre. For foreldrene begynner en utmattende kamp for å få hjelp til å gi han den omsorgen og oppfølgingen han trenger. Romanen er skrevet som et kjærlighetsfylt brev til Daniel, og resultatet har blitt en uvanlig vakker bok som gjorde stort inntrykk på denne leseren.

Anmelderne er svært begeistret for denne romanen, her er et par utdrag:

«Tung tids tale» gjør det god litteratur skal gjøre. … Nilssen skaper et forståelsesrom også mellom linjene. Vi skjønner mer enn ordene. Får kjenne på hvordan det er å være moren til Daniel. Denne evnen til å vekke empati er en av litteraturens viktigste oppgaver. Nilssen makter det på strålende vis. Janne Bjørgan, Hamar Arbeiderblad.

Hjarteopnande vakkert og uendeleg sårt om å vere forelder til eit barn som er annleis. Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen.

Lån boken på biblioteket

I appen Bookbites finner du både vanlig e-bok og e-lydbok.

E-bibliotek

Translate »