Internet Archive er en gammel aktør på internett, kanskje lett å glemme når vi leter etter materiale til oppgaver mm. Kjent er WayBackMachine som høster nettsider og bevarer dem for fremtiden. Nyttig for alle som vil undersøke hvordan en nettside så ut tidligere. Få en idé om hvordan Nasjonalbibliotekets nettsider så ut fra 1999 og fremover. Mer spennende er kanskje de store samlingene med bilder, video, lyd og annet. Dette er et virkelig skattkammer! Du kan f.eks velge blant 21 tusen filmer eller nesten 3 millioner videoklipp! Eller hva med 160 tusen «konserter»! Har du ikke vært inne og sjekket utvalget vil du bli overrasket over hvor mye spennende du kan finne her.

Foranledningen til dette blogginnlegget er imidlertid nyheten om at det nå skal være mulig å søke i teksten til ebøker og andre tekster. Riktignok er søket i dag under utvikling (beta) og fungerer ikke knirkefritt enda. Av og til kommer du ikke lenger enn til boka, søket i boka slår feil. Det retter seg forhåpentlig. Når det fungerer er det flott! Skriv inn stikkord eller (korte) sitater og sjekk det ut. Bruk dette søkefeltet. Har også et godt avansert søk. På jakt etter gammelt materiale, husk gamle skrivemåter. Får du ikke treff på det du søker etter, plukk ut noen få sentrale stikkord så søket ikke blir for smalt. Les mer om nyheten her.

Open Library er nok også kjent for mange, det er et prosjekt med ebøker under Internet Archive. Her kan du også søke i teksten til bøkene.

Tilbake til Nettguiden

Translate »