Hva har Per Petterson, Sofi Oksanen, Kim Leine og Sara Stridsberg til felles? De er alle tidligere vinnere av Nordisk råds litteraturpris. Litteraturprisen er en av flere priser Nordisk råd deler ut, og formålet er «å øke interessen for det nordiske kulturfellesskapet, og å anerkjenne enestående kunstneriske innsatser» (Nordisk råds hjemmeside). Litteraturprisen deles ut til et skjønnlitterært verk skrevet på et av de nordiske språkene. Verket må være utgitt i løpet av de to siste årene, eller de fire siste for grønlandske, færøyske og samiske verk. Norge, Danmark, Sverige, Island og Finland kan nominere to verk hver, mens Grønland, Færøyene, Åland og det samiske språkområdet kan nominere ét verk hver.

Tidligere vinnere fra Norge inkluderer:

  • 1964: Tarjei Vesaas (Is-slottet)
  • 1987: Herbjørg Wassmo (Hudløs himmel)
  • 2001: Jan Kjærstad (Oppdageren)
  • 2009: Per Petterson (Jeg forbanner tidens elv)
  • 2015: Jon Fosse (Trilogien Andvake, Olavs draumar og Kveldsvævd)

Se den fullstendige listen over tidligere vinnere.

Litteraturprisen har blitt utdelt årlig siden 1962, og de siste 25 årene har Nordisk råd og Bærum bibliotek samarbeidet om å presentere de norske kandidatene. I år er intet unntak! Denne gangen er det Carl Frode Tiller som er nominert for romanen Begynnelser og Roskva Koritzinsky som er nominert for novellesamlingen Jeg har ennå ikke sett verden. Nordisk råd begrunner årets norske nominasjoner:

Carl Frode Tiller – Begynnelser

«Carl Frode Tiller følger op på Indkredsning-trilogien – et hovedværk i den norske litteratur efter årtusindskiftet – med en roman, hvori han benytter sine avancerede fortællestrukturer på helt nyt stof. Begynnelser (ikke udgivet på dansk) indledes med, at Terje, der arbejder som miljøkonsulent med bevarelse af biodiversitet som speciale, ligger på hospitalet efter et selvmordsforsøg. Derfra fortælles historien baglæns, således at læseren tages med på en rejse tilbage i tiden til små og store begivenheder, der synes at udgøre mulige begyndelser på forskellige livsforløb, som Terje kunne have haft – samtidig med at vi ser, at de veje, han ikke har fulgt, også er med til at forme ham. Som få andre synes Tiller at tage Søren Kierkegaards ord alvorligt: ”Livet forstås baglæns, men må leves forlæns”.» Les mer fra Nordisk råds begrunnelse for nominasjonen.
Reserver boken fra Bærum bibliotek.

Roskva Koritzinsky – Jeg har ennå ikke sett verden

«For nogle år siden udkom en norsk poesiantologi med titlen Verden finnes ikke på kartet. Den kunne tolkes således, at det allerede definerede, ind- og opdelte ikke er identisk med det, der er virkeligt, virksomt og i brug. Jeg har ennå ikke sett verden (ikke udgivet på dansk) er en titel, som kan læses ind i en lignende sammenhæng, for hvis verden endnu er uset, betyder det, at den stadig er undervejs. Det er netop det udforskende og søgende – men på ingen måde nølende – der præger disse noveller, som gerne og på genreutypisk vis skifter perspektiv mellem fortællerne. Det kan de, fordi det netop er denne indstilling, der holder dem sammen. Ved at læse Roskva Koritzinsky bliver vi mindet om det, som vi ellers så ofte bliver bedt om at glemme: At sproget ikke er noget, der beskriver og inddeler og sætter mærkater på os hver især, men det, der gør, at vi trækker vejret, sammen.» Les mer fra Nordisk råds begrunnelse for nominasjonen.
Reserver boken fra Bærum bibliotek.

Hva leser en litteraturpriskandidat selv? Roskva Koritzinsky nevner fem favorittbøker:

 

Onsdag 26. september presenterer Bærum bibliotek, i samarbeid med Nordisk råd og Foreningen Norden i Bærum, de norske kandidatene til Nordisk råds litteraturpris. Hold av datoen!

Translate »