10 bøker er nominert til Bibliotekets litteraturpris – en helt ny pris som fra og med 2022 vil bli delt ut årlig. Nå utfordrer vi deg som bokelsker og ivrig leser: Hvem fortjener å bli den aller første prisvinneren? Stem på dine tre favoritter innen 24. oktober på biblioteketslitteraturpris.no. Du kan kun stemme en gang.

En av de nominerte er: Er mor død (2020) av Vigdis Hjorth

Dette var boken som uten tvil skapte størst engasjement og de beste diskusjonene i lesesirkelen min i fjor.

Vi befinner oss «hvor som helst» i en norsk småby. Kunstneren Johanna er tilbake i Norge etter 30 år i utlendighet. Hovedårsaken til returen er en retrospektiv utstilling, samtidig forsøker hun å ta et oppgjør med sin mor. Hun tenker tilbake på barndommen og tiden før hun dro.

Johanna er hovedpersonen, mens moren, den yngre søsteren Ruth og de andre karakterene bare ses gjennom hennes blikk og tolkning. Forholdet til moren – og hvorfor hun ikke vil ha kontakt med datteren, er spenningsmomentet hele veien. Sympatien ligger hos Johanna – men hun er også den eneste som kommer til orde.

Om du som jeg er opptatt av godt språk, kan du glede deg over en mengde gode sitater:

«Jeg har arvet mors farger. Rødt hår og fregner, griner når det regner.»

 

«Vil ikke, vil ikke, sa mor, du er så negativ. Det er vanskelig å bli glad i mennesker som er negative. Prinsesse-vil-ikke, sa mor, det går ikke bra for henne.»

 

«Hvis man visste, hvis man forsto som ung hvor avgjørende barndommen er, ville man aldri tørre selv å få barn.»

Boken starter oppskriftsmessig med en konflikt, bakgrunnen kommer gradvis frem, og historien har en thrilleraktig slutt. Det er både morsomt, spennende og sårt å følge Johanna som spionerer på moren. I tillegg til å tematisere mor/datter-forholdet på en unik måte, problematiserer Hjorth kunstnerens rett til å bruke egne erfaringer som utgangspunkt. 

Forfatter Vigdis Hjorth f. 1959, skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg, og har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden. Det store gjennombruddet kom med Arv og miljø (2016), som ble nominert til Nordisk råds litteraturpris. Er mor død ble nominert til Brageprisen, Subjektprisen, Kritikerprisen og Ungdommens Kritikerpris.

Juryens begrunnelse: Er det mulig å forsones? Kunstneren Johanna ønsker et oppgjør med sin mor etter tretti år. Johanna er tilbake i Norge for å ha en retrospektiv utstilling. Johanna må gjennom en prosess av refleksjon, selvransakelse og erkjennelse – hun minnes vonde episoder i barndommen og hun forstår også at moren har hatt det vanskelig, både i oppveksten og i ekteskapet. Språket er kvernende og fortellingen krydret med referanser til Bibelen, Ibsens Vildanden og Rembrandts maleri Den fortapte sønns hjemkomst. Tonen i romanen varierer i tempo alt etter Johannas sinnsstemning, og det er vanskelig å unngå å bli påvirket av hennes sorg og smerte i familiefeiden.

Vil du vite mer om denne boka? Hør podcasten her:

 

Bestill romanen fra Bærum bibliotek eller les den som e-bok på Bookbites

Translate »