10 bøker er nominert til Bibliotekets litteraturpris – en helt ny pris som fra og med 2022 vil bli delt ut årlig. Nå utfordrer vi deg som bokelsker og ivrig leser: Hvem fortjener å bli den aller første prisvinneren? Stem på dine tre favoritter innen 24. oktober på biblioteketslitteraturpris.no. Du kan kun stemme én gang.

Malin Rønning: Skabelon

Skabelon er en roman som ikke ligner noe annet jeg har lest. Det en fortelling om en nedbrutt dysfunksjonell, traumatisert og fattig familie bestående av 8 barn og to mer eller mindre tilstedeværende foreldre som preges av at de lever med naturen tett inntil. Og den er samtidig full av tragedie og mystikk og er fascinerende fortalt gjennom et barns blikk.

Urd er jeg-forteller og den tredje yngste i søskenflokken, hun er vel rundt 5 år da bokas handling starter. Hun streifer rundt, er ofte sulten, ofte alene. De voksne glir på en måte bare forbi. Mora tar kun Urd i hånda når andre ser på, Urd reagerer med overraskelse. Familien fungerer ikke særlig bra og moren sliter. Det er mangel på mat og kjærlighet, og barna må stort sett klare seg selv. De eldre søsknene går på skole inne i byen, og de minste beveger seg rundt i huset eller i hagen, stort sett på egenhånd. Faren er tømmerhogger og ofte borte i lange perioder av gangen. Når han kommer innom av og til, sover han i en gammel buss utenfor huset. Moren drikker kaffe og røyker på kjøkkenet, tar lange bad når som helst på døgnet eller ligger under dyna på sofaen. Familien lever i en avsondret og taus verden på siden av samfunnet for øvrig. Vi møter også mormoren og morfaren i romanen, og det er særlig disse møtene som gir tydelige hint om at moren har vært utsatt for forferdelige ting.

Urd lærer seg å overleve på egenhånd, hun forsøker å lære seg hvordan verden fungerer gjennom å tolke det hun opplever. Det er komplisert, og det blir enda vanskeligere og enda mer ensomt når hun begynner på skolen og både barn og voksne der synes at hun er merkelig. Hun er sulten hele tiden og alltid på jakt etter mat og drikke, som hun finner eller stjeler. Verre enn sulten er ensomheten. Når eldstebroren Ask plutselig skal flytte ut er Urd uforberedt på det, og hun overmannes av en plutselig sorg. Den lille tryggheten hun hadde splintrer. Hun er selv for liten til å dra, men begynner å skrive ned tingene som forsvinner i skriveboka si. Huset går langsomt i oppløsning; noe gnager på innmaten i veggene, ting forsvinner fra alle rom, og skogen kommer nærmere. Skogen er ikke bare mørk og truende, den er også noe som bare er, den er vakker og mystisk og en slags trøst og et sted man kan gjemme seg.

På tross av alt det triste, er dette en nydelig roman om et annerledes liv, et liv hvor det finnes håp, selv om det er lite. Håpet ligger hos Urd tilsynelatende mest i det å bli eldre, men det finnes også lysglimt i form av mestring og erkjennelse av livet som det er og på vilkårene man er gitt. Romanen rommer så mye som er følelsesladet, og som fortjener å leses om.

Det er en rå skildring av en familie som har utrolig lite, og det er en utrolig fascinerende og vondvakker roman. Les den hvis du vil utvide din horisont! Og husk å stemme frem boka her.

Hør podcasten som vi lagde til litteraturprisen her.

Og her kan du høre et intervju med forfatter Malin C. M. Rønning om boka.

Bestill romanen fra Bærum bibliotek eller les den på Bookbites.

Translate »