10 bøker er nominert til Bibliotekets litteraturpris – en pris som deles ut årlig. Første gang den ble delt ut var i 2022. Nå utfordrer vi deg som bokelsker og ivrig leser:
Hvem fortjener å bli årets prisvinner? Stem på dine tre favoritter innen 6. september på biblioteketslitteraturpris.no.

Novellesamlinga Vonde blomar (2020) pirrer fantasien, forstyrrer og overrasker meg. Jeg ler for meg selv mens jeg leser Gunnhild Øyehaug!

Gunnhild Øyehaug blander drøm, fiksjon og virkelighet på en overraskende og nyskapende måte. Forfatteren tar ofte utgangspunkt i en hverdagslig situasjon hvor hun legger inn et overskridende og forstyrrende element. I åpningsnovellen Fugler ser vi et eksempel på dette:

Då eg sat på doen og menstruerte, fall ein ganske stor bit av hjernen min ned i doskåla. Eg hadde jo sett hjernar på tv og kunne lett skilje hjernebit frå slimhinnebit. Der låg han, ikkje svart og klumpete, men brunrosa og skinande. Eg sa ingenting om det då eg kom inn att på kjøkkenet, berre sette meg til å ete taco som vanleg.

Hovedpersonen mister altså en del av hjernen sin i do! Hun mister hukommelsen på flere områder og googler seg selv. Hun finner ut at hun jobber som ornitolog på universitetet i Bergen og skal disputere på emnet reumatisme hos fuglearten dobbeltbekkasin om knappe tre uker. Det området i hjernen hennes som handler om fugler er helt forsvunnet. Hun kjenner ikke engang igjen en enkelt meis og gruer seg veldig til disputasen. Her skaper hun et visst ubehag hos leseren samtidig som det er komisk på en skeiv eller vridd måte. Slik skaper hun en forskyvning mellom fantasi og virkelighet og utfordrer og leker med leseren.

I boka finner vi også lik som flyter mot strømmen, en død kvinne som skal kjøpe seg flybillett eller rett og slett pistolmobiler. Blodigler som suger i seg informasjon fra fiberkabler og begynner å opptre på tv. En fortellerstemme som er et kollektivt vi og som protesterer på hvordan den forrige novellen sluttet. Sist men ikke minst ser sjefen for det nye Masjonalnuseet at det bokstavelig talt synker i jorda.

Gunnhild Øyehaug har utgitt flere novellesamlinger, romaner og essaysamlinger og er oversatt til flere språk. Hun har fått flere norske litteraturpriser og hun vant O. Henry Prize for Short Fiction 2022. Hun har vært nominert til National Book Award og til beste oversatte fiksjonsbok i 2022 i National Book Critics Circle.

Er Vonde blomar : noveller inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

  • Eks. 5: Til avhenting

Sandvika. Voksenavd.

  • Eks. 1: På hylla

Rykkinn. Voksenavd.

  • Eks. 6: På hylla

Eiksmarka. Voksenavd.

  • Eks. 7: På hylla

Høvik. Voksenavd.

  • Eks. 4: På hylla

Bestill tittelen i Bibliofil

 

Translate »