10 bøker er nominert til Bibliotekets litteraturpris – en helt ny pris som fra og med 2022 vil bli delt ut årlig. Nå utfordrer vi deg som bokelsker og ivrig leser: Hvem fortjener å bli den aller første prisvinneren? Stem på dine tre favoritter innen 24. oktober på biblioteketslitteraturpris.no. Du kan kun stemme en gang.

En av de nominerte er: Kjærlighetens Antarktis (2019) av Sara Stridsberg, oversatt av Monica Aasprong

En ung kvinne ser verden utenfra etter at hun blir drept på grusomt vis. Hva skjer med de etterlatte? Hvordan endte hun selv opp slik? Sara Stridsberg beskriver triste menneskeskjebner i et poetisk og drømmeaktig språk, selv når vi får skildret svært makabre detaljer. Ondskapen som kan bo i et menneske, blir sammen med kjærlighet og omsorg, skrevet med like store bokstaver.

Vi får tidlig vite at det har vært en tragisk hendelse i familien, som har preget hovedpersonen gjennom resten av hennes unge liv. Etter sin død finner hun igjen sine foreldre, og ser hvordan de sakte forsøker å finne hverandre igjen, etter å ha forsvunnet fra hverandre både mentalt og fysisk etter tragedien i hennes barndom. Utenfra kan hun følge deres famlende søken etter å forstå og forsone seg med de hendelsene som har gjort livet til noe som mest likner en vond drøm. Samtidig følger hun også sine egne barn, som hun mistet omsorgen for, og ser hvordan de på hver sin måte takler tilværelsen hos fosterfamiliene. En stille fortvilelse skrives inn i det hun ser; en fortvilelse over hvordan livet ble og at hun ikke kan være der og se barna vokse opp. De mørkere sidene av Stockholm kommer til syne når hun går opp sine egne livsveier, som narkoman og prostituert. En bok som slipper oss ubehagelig nært inn på et menneske som har havnet på livets skyggeside. Brutalt vakkert, rett og slett.

 

Juryens begrunnelse: Kan en roman om mord være vakker? Kjærlighetens Antarktis begynner med at bokas hovedperson blir drept. Hun er en ung narkoman som av og til prostituerer seg. Hun har dysfunksjonelle foreldre og har selv blitt fratatt sine barn. Dette blir aldri en fortelling om mord og etterforskning, eller en sentimental historie om skakkjørt skjebner. Historien kretser rundt hovedpersonens liv og oppvekst. Ofte vakkert og poetisk, til tider gjentakende og suggererende. En historie som drar leserne inn, virvler oss rundt og som aldri slipper taket.

Vil du vite mer om denne boka? Hør podcasten her:

 

Translate »