Silicon Valley

Mike Judge sitt store gjennombrudd som TV-skaper kom med kultserien Beavis & Butt-head da MTV fremdeles var en enorm makt innen musikkfeltet. Den fikk mye tyn for at den fordummet ungdommen, men ungdommen selv brydde seg ikke større – B&B var en ekstremt morsom serie som tok zeitgeistet på kornet, og det at forelderegenerasjonen mislikte den gjorde den bare mer attraktiv. Siden da har Judge laget den populære serien King of the Hill og noen gode kultfilmer i komediene Office Space og Idiocracy. Men med Silicon Valley er Judge igjen i sitt ess som en som greier å både fange og satirisere samtiden på nådeløst vis.

Vi møter Richard Hendricks, en ingeniør som jobber på det store digitalkonsernet Hooli. Hooli blir drevet av Gavin Belson, en egoistisk showman-billionær av Steve Jobs/Elon Musk-skolen. I fritiden sin har Richard utviklet en briljant algoritme som gir en helt uhørt kompresjonsrate – ekstremt verdifull teknologi. Når Belson finner ut av dette prøver han å skaffe seg algoritmen for alt det er verdt, men Richard bestemmer seg for å starte sitt eget selskap. Med seg på laget får han ingeniørvennene Dinesh og Gilfoyle, og Jared, en avhopper fra Hooli som heller vil jobbe med en innovativ startup enn et kjempekonsern. Og så er det huseier Erlich da, en breial type som tjente mye penger på en app en gang i tida og nå driver et slags herberge for IT-folk mot en prosent av inntekten deres, heller enn å jobbe selv.

Gjennom så langt fem veldig morsomme sesonger sliter gründerne med plattformendringer, søksmål, finansieringsproblemer og plagiarisme. Det burde være tørt, og med fem karer i en av verdens rikeste byer i fokus kunne det fort blitt litt Entouragestemning, men istedet er serien thrilleraktig spennende i hvordan den får seeren til å bry seg om IT-problematikk og våre ingeniørhelter er stort sett veldig sympatiske. Man heier på at gutta vil greie å slå gjennom hele veien. Og at teknologi-billionær Elon Musk sjøl har gått ut og sagt at serien er urealistisk og dum er et like bra bevis for at den er verdt å se som at mora vår prøvde å få oss til å styre unna Beavis & Butt-head på 90-tallet.

Bestill sesong 1 fra Bærum bibliotek (vi har sesong 1-4)

Translate »