Fahrenheit 451 av Ray Bradbury

«Fahrenheit 451» ble utgitt i 1953 av den amerikanske forfatteren Ray Bradbury. Bradbury forteller i forordet til (enda) en jubileumsutgave om hvordan romanen ble til. Han var ung, blakk, han fikk ikke til å skrive hjemme der det var en liten baby og mye bråk. Han gikk rundt på universitetet, hørte maskinskriving fra kjelleren til biblioteket og fant ut at man kunne leie en skrivemaskin for 10 cents pr halvtime. Han tok med seg en pose med mynter og flyttet inn i skriverommet. Bradbury brukte ni dager på å skrive romanen, og han forteller videre at han løp opp i biblioteket mange ganger daglig for å finne sitater som han kunne bruke i romanen.

Fahrenheit 451 er temperaturen der papir begynner å brenne. I denne dystopiske romanen blir vi kjent med et samfunn der bøker har blitt forbudt. Brannmenn har fått en ny oppgave; folk varsler og angir sine egne over en lav sko dersom de oppdager at noen oppbevarer bøker. Brannmennene rykker ut, og brenner ned leiligheten eller huset ditt. Vi blir kjent med brannmannen Guy Montag, som har samme yrket som både far og bestefar. En dag møter han den unge jenta Clarisse McClellan, som stiller spørsmål ved alt og som er kastet ut av skolen nettopp derfor. Hun lukter på blomstene og legger merke til alt som er vakkert, og hun forteller Guy at alt var annerledes før. Møtet med Clarisse gjør noe med Guy, og han stjeler med seg en bok hjem. Hva er det med disse bøkene som er så farlig?

Det var interessant å lese om hvordan menneskene ikke lenger snakker med hverandre, de ser på store interaktive tv-skjermer på veggene i stua. Hvis de snakker med hverandre, er det kun om overflatiske ting. Det er en scene i boken der Guy slår av disse skjermene og tvinger kona og hennes venninner til å høre på ham lese dikt. Det skaper voldsomme reaksjoner. Det føles som om Ray Bradbury kunne spå fremtiden da han skrev denne boken på 50-tallet, når vi sammenlikner med dagens samfunn der de fleste har nesen dypt begravet i hver sin mobil og de såkalte «sosiale» medier. «Fahrenheit 451» er en roman som gjorde inntrykk, over 60 år etter den ble utgitt.

Jeg ble «utfordret» til å lese denne boken av vår Sommerbokbingo. Les mer om dette her.
Bestill boken fra Bærum bibliotek.

 

Translate »