Yellow Magic Orchestra

Aldri hørt om, sier du? Det er kanskje ikke så rart, da Y.M.O. kanskje er et av de mest undervurderte bandene i popmusikken. Etter debuten i 1978 har bandet gitt ut 8 studioalbum og 14(!) livealbum, det siste utgitt så sent som i 2015. Y.M.O. har sammen med Kraftwerk hovedansvaret for å ha utviklet den elektroniske musikksjangeren, og formet den til det vi kjenner den som i dag. De er et av de mest innflytelsesrike bandene, ikke bare innenfor elektronisk musikk, men popmusikk generelt. Trykk her for å låne Yellow Magic Orchestra!

Y.M.O. ble dannet av Haruomi «Harry» Hosono, Yukihiro Takahashi og Ryuichi Sakamoto i Tokyo i 1978. Hosono og Takahashi hadde allerede hatt suksess med soloprosjekter og andre band, deriblant det psykedeliske rockebandet Apryl Fool/ Happy End, som kanskje det mest kjente. Apryl Fool var faktisk det første japanske rockebandet som sang på japansk, og ikke engelsk.

Det selvtitulerte debutalbumet «Yellow Magic Orchestra (1978)» var revolusjonerende på mange måter. Det introduserte lytterne til et helt nytt lydbilde, som i hovedsak bestod av diverse synthesizere, bass og trommer. Albumet var det aller første til å inneholde sample- og sequencerteknologi og elektroniske trommer. Mye av inspirasjon til albumet kom fra datidens arkadespill som Space Invaders, Gunfight og Pong. Bandet inkorporerte flere av lydeffektene fra disse spillene på plata.

TV-spill har en stor plass i historien om Yellow Magic Orchestra. Ikke bare fordi de selv fant inspirasjon i uttrykket, men fordi tv-spillbransjen etter hvert brukte Y.M.O. som en blueprint på nærmest all spillmusikk som ble laget på 80 og 90-tallet. Nintendo og Sega hadde ikke vært det samme uten YMO. Der Kraftwerks elektroniske musikk var minimalistisk, kjølig og mørk var Y.M.O. motsatsen med fargesprakende, up-beat og maksimalistiske arrangementer. Sett på sangen «Rydeen» fra det fantastiske albumet «Solid State Survivor (1979)» og du vil høre nostalgiske ekko til all spillmusikken fra barndommen.

Den ferske Hip-Hop scenen i USA trykket også Y.M.O. til sitt bryst. De var det første asiatiske bandet som spilte live på det store TV-programmet «Soul Train» og musikken deres har blitt samplet av en rekke artister i sjangeren. Mest kjent er kanskje Afrika Bambaataa sampling av «Firecracker» på hip-hop klassikeren «Planet Rock (1982)». Y.M.O. musikk satt dype spor også i den kommersielle popmusikken. Musikken deres har funnet veien til et bredt spekter av artister fra popgiganter som Michael Jackson, Mariah Carey og Jennifer Lopez, til indieprinsen Mac DeMarco.

Hvis du ikke har hørt om Yellow Magic Orchestra fra før, vil jeg anbefale at du gjør noe med saken. Jeg håper du vil få en a-ha-opplevelse, slik jeg fikk da jeg hørte dem for første gang. Det er så mange biter av pophistorien som plutselig faller på plass. YMO er på mange måter en slags «missing-link» i den elektroniske popmusikkens utvikling. Du kan jo starte med å låne to av de beste albumene her på biblioteket. «Solid State Survivor» er min soleklare favoritt. Lytt gjerne til musikken til en runde TV-spill av typen Super Mario, Sonic eller MegaMan. God fornøyelse! Trykk her for å se Bærum biblioteks samling av elektronisk musikk!

Translate »