MUSIKK-DVD: «MARIANNE & LEONARD: WORDS OF LOVE»

anbefalt av Staale Venstad

 

Dette er en rocke-dokumentarfilm som egner seg spesielt godt for musikkinteresserte mennesker med fascinasjon for Leonard Cohens musikk og personlighet. Filmens røde tråd spinner rundt møtet mellom Leonard Cohen og norske Marianne Ihlen på den greske øya Hydra på 60-tallet. Ihlen var den gang gift og hadde en sønn med forfatteren Axel Jensen. På Hydra var de en del av et kunstnermiljø  som dyrket blant annet frie forhold og hyppig bruk av rusmidler, idealer vi kjenner fra hippiekulturen den gangen. Det slo gnister mellom Leonard og Marianne.

Filmen gir et godt bilde av Leonards magiske tiltrekningskraft på kvinnene han møtte på sin vei. De dyrket ham, men han var en kunstnersjel stadig på farten, som ikke kunne gi en kvinne et stabilt forhold med gode rammer. Marianne ble dermed, som så mange andre kvinner, hans «muse», altså en inspirasjonskilde, som ga næring til hans skaperkraft.Filmen rekker også å ta for seg viktige perioder i Leonards karierre som feks innspillingsperioden til albumet «Death Of A Ladies Man» hvor den våpengale Phil Spector satt i produsentstolen viftende med revolveren. Vi får også innblikk i tiden da Leonard i noen år var munk i et kloster og hans betrodde manager forsvant med hele formuen hans, så han bokstavelig talt sto på bar bakke og måtte starte opp turnelivet igjen på sine eldre dager, til glede for horder av fans.Gjenlevende vitner fra kretsen rundt Cohen bidrar underveis med anektoder om Cohen og de ville tidene de opplevde på 60- og 70-tallet. Hele tiden underveis i filmen kretser Marianne inn og ut av livet hans mens hun var bosatt i Oslo og hadde  forhold til andre menn . Flyktige møter av kort varighet i storbyer og på Hydra. Spesielt sterkt er det å se den godt voksne Marianne på første rad i Oslo Spektrum mens Leonard Cohen synger «So long, Marianne» fra scenen. Og ikke minst da den svært svekkede Marianne i sykesengen får opplest en kjærlighetserklæring fra Leonard hvor han gir uttrykk for at han vil følge like etter og at de snart vil «treffes nedi veien» igjen. Leonard Cohen døde bare tre måneder etter Marianne i 2016.

En sterk historie med gripende bilder som går rett hjem hos alle med sansen for Leonard Cohens univers. Og det gjelder jo de fleste: Denne må du få med deg!

Filmen låner du selvfølgelig på Bærum bibliotek.

Trykk her for å låne filmen med norske undertekster.

Trykk her for å låne filmen med engelske undertekster.

Translate »