Exit West av Moshin Hamid

Hun og han treffes på et kveldskurs i bedriftsidentitet og merkevarebygging. Hun: Nadia, en fri og utradisjonell ung kvinne. Alltid kledd i en lang sort flagrende kjortel, men uten sjal. Ofte brukt hodeplagg: sort motorsykkelhjelm når hun er i farta på sin sykkel på flere hundre kubikk. Han: Saeed, tradisjonsbundet ung mann med velpleiet skjeggstubb og jobb i reklame. Deres kjærlighet spirer og blomstrer i en by preget av  stadig økende tilkomst av flyktninger, som bebor plasser og gater. I det fjerne høres smell og drønn fra borgerkrigen.  Konflikten tetner til. Krigen inntar også byen og bryter opp trygghet, samfunnsstrukturer og familiebånd. Folk blir drept. Folk forsvinner. Kritiske omstendigheter tvinger de unge elskende til å emigrere.

Mot betaling åpner dører seg. Dører som muliggjør flukt til den vestlige verden. Drømmen om fred og velstand. Nadia og Saeed havner i London. Byen oversvømmes av flyktninger. Trykket på det etablerte velferdssamfunnet blir stort. Konfliktnivået mellom byens borgere og migrantene fører til unntakstilstand og portforbud.

I en leiegård okkupert av migranter utvikler Nadia og Sayeed sitt samliv. Hvordan er kjærlighetens livsvilkår i denne krisepregede verdenen? I en nær framtid der vår tids store konflikter har eskalert og tatt grep på menneskeverd og samfunn?

For meg ble denne romanen et kjærkomment gjensyn med Moshin Hamids forfatterskap. Hans «Den motvillige terrorist» var en elegant frekk øyeåpner etter 11. september. Igjen har Hamid skrevet en roman der han treffer det dypt mellommenneskelig samtidig som han tar tidsånden og motsetningene mellom øst og vest på kornet. «Exit vest» ble nominert til Manbookerprisen i 2017 og sto på Barack Obamas leseliste over de ti beste det året.

Lån boken i Bærum bibliotek

 

 

 

 

 

Translate »