Vanessa Springora: Samtykket

«I årevis har jeg gått i ring i buret mitt, med drømmer fylt av drap og hevntanker, helt til den dagen løsningen endelig dukker opp rett foran øynene på meg, som det mest innlysende av verden: Fang jegeren i hans egen felle, steng ham inne i ei bok.»

Jenta på 13 møter en 49 år gammel berømt fotograf. Det begynner å strømme på med brev fra ham. Hun føler seg smigret av den intense oppmerksomheten, forelsker seg i ham og de innleder et forhold. Forfatteren fremstår svært sympatisk og moren og det litterære miljøet rundt ser en annen vei, det samme gjør politiet. Etter hvert aner ikke den 14-15-16 år gamle jenta hvem hun er lenger. Forfatteren skriver om henne i bøkene sine, noe som ikke skal ta slutt selv da hun avslutter forholdet. Hun er fanget, og det varer til langt opp i voksen alder.

Med denne boka tar Springora et oppgjør med en kultur som i årevis har akseptert overgrep av barn, og har med det skapt både politiske og juridiske ringvirkninger i Frankrike.

Les mer om og bestill boka her

 

Linn Ullmann: Jente, 1983

«Gjennom å skrive det som skjedde, gjennom å fortelle historien så sannferdig som jeg kan, forsøker jeg å samle dem i én kropp – kvinnen fra 2021 og jenta fra 1983. Jeg vet ikke om det er mulig.»

En vinternatt i Paris i 1983 går den 16 år gamle jenta seg vill i de ukjente gatene. Navnet på hotellet der moren skal ringe henne har hun glemt, og adressen har hun mistet. Hun har en lapp i lomma med adressen til A, en tretti år eldre fotograf som har sagt at han vil ta bilder av henne til franske Vogue. Mange år senere, når jenta er blitt voksen, bryter den voksne kvinnens liv sammen i depresjon og angst når hun forsøker å huske og forstå den unge jenta hun en gang var.

Linn Ullmann trekker linjer gjennom livsløpet og holder minnene opp mot lyset mens hun ser dem fra ulike vinkler. Det er en fortelling om makt, drømmer, begjær og glemsel.

Les mer om og bestill boka her

https://barum.folkebibl.no/tjenester/e-bibliotek/e-boker-og-e-lydboker/

Kate Elizabeth Russell: Min mørke Vanessa

Vanessa Vye er 15 år i 2000. Hun reflektert og smart og gleder seg til å bli voksen. Hun møter læreren Jacob Strane, han er 42 år gammel og tiltrekkende. Han blir hennes første store kjærlighet. 17 år etter blir hun kontaktet av en annen av Stranes tidligere studenter, som har anmeldt ham for seksuelle overgrep og vil ha Vanessa med på å anmelde ham. Dette snur opp-ned på hennes forestillinger om et vakkert kjærlighetsforhold. Var hun bare et offer for en pedofils manipulasjon av et barn, i rekken av mange andre?

Les mer om og bestill boka her

 

Camille Kouchner: Den store familien

Den store familien er en historie om en storfamilie som elsker å være sammen på det store landstedet i Provence. Det er også historien om en kvinne som endelig tør å fortelle om familiens store hemmelighet. Storfamilien består av familiene Kouchner, Pisier og Duhamel, med medlemmer som er ministre, advokater, professorer og skuespillere, alle svært kjente i Frankrike.

Camille Kouchner forteller om stefarens mangeårige misbruk av hennes tvillingbror Victor og om hvordan familien går i oppløsning da hun og broren forteller om hva som har foregått. Etter at boken kom ut forlot stefaren alle sine roller og verv i samfunnslivet med en bølge av avsløringer under hashtagen #metooinceste som følge.

Les mer om og bestill boka her

 

 

 

Translate »