«En dag skal vi dø, men alle andre dager skal vi leve» (P. O. Enquist)

Den svenske forfatteren og dramatikeren Per Olov Enquist døde 25. april 2020, 85 år gammel. For å hedre ham på hans 70-årsdag innstiftet hans forlegger litteraturprisen PO Enquists pris, som siden har blitt utdelt hvert år til en yngre, europeisk forfatter. I løpet av studietiden debuterte han som forfatter med romanen «Krystalløyet» (1961), og fikk sitt gjennombrudd med «Magnetisørens femte vinter» (1964).
(Hentet fra https://no.wikipedia.org/wiki/Per_Olov_Enquist).

Gjennom årene mottok han en hel rekke priser. For «Legionærene» fikk han i 1969 Nordisk råds litteraturpris, og både i 1999 og 2008 fikk han Augustprisen for henholdsvis «Livlegens besøk» og selvbiografien «Et annet liv.» Per Olov Enquist var også en fremtredende dramatiker, og han skrev flere filmmanuskripter, blant annet for Jan Troells «Hamsun» fra 1996 (Hentet fra https://www.gyldendal.no/Forfattere/Enquist-Per-Olov).

Per Olov Enquists bøker har alltid vært mye utlånt. Vi har funnet frem et utvalg av hans bøker, disse kan du reservere og hente på vårt take-away bibliotek.

Lignelsesboken (2013)
Denne romanen handler om Moren og Faren, om alle bøkene, og om det går an å komme til klarhet i hva som egentlig betyr noe? Fortellingen vokser og blir til en kjærlighetsskildring som springer ut av et møte mellom den unge 15-åringen og en eldre kvinne på det kvistfrie furugulvet i Larssonsgården. Der starter alt. Bestill boken her.

Magnetisørens femte vinter (2011)
I 1790-årene ankommer en mystisk fremmed den vesle, tyske byen Seefond. Han kaller seg Meisner og er magnetisør, og han påstår at han kan kurere sykdommer som ikke kan kureres av leger. En av legene, Claus Selinger, gir Meisner lov til å forsøke å kurere hans datter, som er blind. Til alles overraskelse lykkes det, og datteren Maria kan igjen se. Men snart dukker det opp mørke hemmeligheter og fortrengte minner, og legen gjør en sjokkerende oppdagelse. Det ble laget en svensk film etter romanen i 1999, delvis innspilt på Røros.
Bestill boken her. 

Et annet liv (2009) 
Han blir født den 23. september 1934 i Hjoggböle, et lite sted i Västerbotten. Han forlater dette stedet, blir forfatter, reiser langt av gårde. Alt går så bra, siden går det riktig dårlig. Den 6. februar 1990 begynner et nytt liv. Boken handler om dette.
«En mer åpenhjertig, brutal, morsom, trist, velskrevet og selvransakende selvbiografi skal du lete lenge etter.» Stian Bromark, Dagbladet. Bestill boken her. 

Boken om Blanche og Marie (2004)
Omkring fire fantastiske skikkelser i forrige århundreskiftes Paris vever Per Olov Enquist en roman om den umulige kjærligheten. I sentrum står Blanche Wittman, en gang verdens mest berømte pasient, og Marie Curie, dobbel nobelprisvinner, men utstøtt på grunn av en forbudt kjærlighetsaffære. Bestill boken her. 

Livlegens besøk (2001)
«Den 5. april 1768 ble Johann Friedrich Struensee ansatt som den danske kong Christian den syvendes livlege, og fire år senere ble han henrettet.» Slik åpner Livlegens besøk, en roman som skildrer en av de merkeligste og mest dramatiske episodene i den nordiske historien. Per Olov Enquist forteller historien om den unge, sinnsyke kong Christian, om hans bråmodne dronning Caroline Mathilde og om kongens livlege, Johann Friedrich Struensee. Legen vant kongens tillit og dronningens hjerte, og gjennomførte så en lang rekke av den franske revolusjonens ideer, tyve år i forveien. Romanen er også en stor og gripende kjærlighetsroman, et trekantdrama om makt, avmakt, galskap og seksualitet. Bestill boken her. 

Kaptein Nemos bibliotek (1991)
Utgangspunktet for handlingen i romanen er en hendelse i en nordsvensk, pietistisk liten bygd på 40-tallet. To gutter, seks år gamle, blir av Høyesterett dømt til å bytte foreldre og hjem. De ble forbyttet på fødselsklinikken. Guttene må forlate de menneskene de hadde oppfattet som foreldre og deres hjem, med alle ritualene og signalene der som skapte tilhørigheten. I det pietistiske miljøet er det Gud som rår med alt, men Gud er opptatt av så mangt og Kristus fraværende. Derfor velger beretteren seg kaptein Nemo fra en bok av Jules Verne han har lest som velgjører og fluktmulighet. Det gjennomgående tema i boken blir det vi så ofte møter hos Enquist, mennesket som søker en tilhørighet i kamp med de maktene som alltid er sterkere enn en selv. Bestill boken her. 

Styrtet engel (1986) 
Hva er det som driver en ung svensk gutt, «Udyret från Säter», til å kvele et barn – helt uten motiv? Hvorfor sliter så mange mennesker med psykiske lidelser, slik som Bertolt Brechts kone, Ruth Berlau? Hvorfor fins det onde i verden overhodet? Hvordan kan en eventuell Gud som kaller seg god, skape et monster som Pinon – et menneske med to hoder, med dobbelt sett av følelser, dømt til å bli utstøtt og utstilt på sirkus? Fins det i det hele tatt noen grenser for ondskapen – og for kjærligheten? Bestill boken her. 

Legionærene (1969, utgitt på ny 2018)
I 2018 er det 50 år siden Per Olov Enquists roman Legionærene introduserte begrepet dokumentarroman i den svenske litteraturen. I forbindelse med jubileet utgis boken på nytt, sammen med et nyskrevet forord av Åsne Seierstad. Legionærene er en sterk dokumentarisk roman basert på en historisk hendelse. 26. januar 1946 utleverte Sverige 146 baltiske soldater til Sovjetunionen. Bestill boken her. 

Alle omtalene er fra forlaget.

 

 

 

 

 

 

Translate »