10 bøker er nominert til Bibliotekets litteraturpris – en helt ny pris som fra og med 2022 vil bli delt ut årlig. Nå utfordrer vi deg som bokelsker og ivrig leser:
Hvem fortjener å bli den aller første prisvinneren? Stem på dine tre favoritter innen 24. oktober på biblioteketslitteraturpris.no. Du kan kun stemme en gang.

En av de nominerte er: Når landet mørknar av Tore Kvæven

En av mine beste leseropplevelser siste år ble inspirert av en forfattersamtale med Tore Kvæven på Bjørnsonfestivalen. Sauebonde, lærer, friluftsmann og forfatter. Med en solid mannfolkelig aura, iført rutaskjorte og hjemmestrikka raggsokker, fortalte han om arbeidet med denne dramatiske historiske romanen fra den norrøne bosetningen på Grønland helt på slutten av 1200-tallet. Han leste fra boken, og skapte bilder av maktkamp, stolthet, ættestrid, forbudt kjærlighet og sterkt vennskap mellom frender.  Samtidig som teksten levendegjorde natur og dyreliv med en særlig varhet. Denne boken måtte jeg lese!

Unge Arnar Viljalmson er romanens hovedperson. Som fjortenåring møter han sin skjebnevei.  I en livstruende dramatisk hvalrossjakt, som skal sikre føden for hele bygden i en sultperiode, går han seirende ut som hvalrossens banemann, men på en måte som latterliggjør områdets storbonde. Liv går tapt, og det må hevnes på tingvollen. Arnar møter ungjenta Eir. Henne vil han ha, men hun er ment for en annen. Arnar vokser seg selvrådig og sterk. Hans klare mål i livet trosser den etablerte rangorden. Noe som gjør livsveien hans farefull for ham selv og hans nærmeste.

Tidsbildet i romanen er solid skildret! Det er brytninger i det norrøne samfunnet med den nye kristentroen kontra den gamle gudetroen. Det er konflikter med urbefolkningen, skrellingene, og naturkreftene byr på magre kår og kamp for føden.

Tore Kvæven fikk Brageprisen for denne romanen i 2018. For sin første roman, Hard er mitt lands lov, fra 2011, fikk han også svært gode anmeldelser. I denne romanen møter vi vikinger på langferd til Afrika. Denne boken har jeg nå lånt og ser fram noen dagers leseglede.

Juryens begrunnelse: Seint på 1200-tallet bodde det tusenvis av mennesker med norrøn avstamning på Grønland. Knapt to hundreår seinere fantes det knapt spor igjen etter dem. Når landet mørknar gir stemmer til de mange skjebnene i et samfunn hvor livsgrunnlaget sakte forsvinner. Arnar Vilhjalmsson, bondesønn og jeger, er en viljesterk ung mann med store drømmer: om å rydde land til en egen gård, om å bygge et skip og dra til Vinland, om å dele livet med Eir, hans store kjærlighet. Ambisjonene driver ham til å trosse både gudegitt og jordisk lov. En ambisiøs, drivende spenningsroman med høylitterært preg, i en gnistrende god nynorsk språkdrakt.

Vil du vite mer om denne boka? Hør podcasten her:

 

Bestill romanen fra Bærum bibliotek eller les den som e-bok på Bookbites

 

 

Translate »