Når landet mørknar av Tore Kvæven

En av mine beste leseropplevelser siste år ble inspirert av en forfattersamtale med Tore Kvæven på Bjørnsonfestivalen. Sauebonde, lærer, friluftsmann og forfatter. Med en solid mannfolkelig aura, iført rutaskjorte og hjemmestrikka raggsokker, fortalte han om arbeidet med denne dramatiske historiske romanen fra den norrøne bosetningen på Grønland helt på slutten av 1200-tallet. Han leste fra boken, og skapte bilder av maktkamp, stolthet, ættestrid, forbudt kjærlighet og sterkt vennskap mellom frender.  Samtidig som teksten levendegjorde natur og dyreliv med en særlig varhet. Denne boken måtte jeg lese!

Unge Arnar Viljalmson er romanens hovedperson. Som fjortenåring møter han sin skjebnevei.  I en livstruende dramatisk hvalrossjakt, som skal sikre føden for hele bygden i en sultperiode, går han seirende ut som hvalrossens banemann, men på en måte som latterliggjør områdets storbonde. Liv går tapt, og det må hevnes på tingvollen. Arnar møter ungjenta Eir. Henne vil han ha, men hun er ment for en annen. Arnar vokser seg selvrådig og sterk. Hans klare mål i livet trosser den etablerte rangorden. Noe som gjør livsveien hans farefull for ham selv og hans nærmeste.

Tidsbildet i romanen er solid skildret! Det er brytninger i det norrøne samfunnet med den nye kristentroen kontra den gamle gudetroen. Det er konflikter med urbefolkningen, skrellingene, og naturkreftene byr på magre kår og kamp for føden.

Tore Kvæven fikk Brageprisen for denne romanen i 2018. For sin første roman, Hard er mitt lands lov, fra 2011, fikk han også svært gode anmeldelser. I denne romanen møter vi vikinger på langferd til Afrika. Denne boken har jeg nå lånt og ser fram noen dagers leseglede.

Bestill romanen

 

 

 

Translate »