Arr av Audur Ava Olafsdottir

«Arr» er Audur Ava Olafsdottir tredje roman på norsk. Olafsdottir er fra Island, og hennes siste roman vant Nordisk råds litteraturpris 2018.

Jonas Ebeneser er arbeidsledig og har nettopp blitt dumpet av kona. Hun fortalte samtidig at han forresten ikke var biologisk far til datteren sin heller. Jonas mister livsgnisten og planlegger å ta livet sitt, men vil for all del ikke at datteren skal finne ham. Han reiser fra Island, med seg i kofferten har han en skjorte, en sort tape, en drill og noen gamle dagbøker. Jonas drar til et krigsherjet land og sjekker inn på det slitne Hotel Silence. Det tar ikke lang tid før søskenparet som driver hotellet finner ut at han er veldig dyktig til å reparere ødelagte ting. Ryktet om en flink handymann sprer seg fort, for det er mange i området som trenger hjelp til å fikse ting. Han blir godt kjent med hun som driver hotellet, Mai, og sønnen hennes, Adam. Like før Jonas dro fra Island fant han dagbøkene han skrev da han var en ung mann, disse hjelper ham også videre. Det tar ikke lang tid før Jonas får et nytt blikk på tilværelsen, og hans prosjekt om å avslutte livet må stadig utsettes på grunn av alle oppdragene som kommer inn.

Carline Tromp skrev i Klassekampen om denne romanen: «Arr handler om en mann i krise, men den kan også sies å handle om en mannskrise. Boka gir oss som er feminister, noe å tygge på. […] Under den lette overflaten, i et lekent språk godt oversatt av Tone Myklebost, virvler Arr opp slike spørsmål.»

Anbefales!

Bestil boken fra Bærum bibliotek

P.S. Bli gjerne med på vår lesekonkurranse for voksne i sommer: Sommerbokbingo 2019. Les mer om den her

 

Translate »