untitledRuth Lillegraven kom innom på biblioteket en gang i fjor høst, og lurte på om vi skulle ha et lyrikkarrangement samme høst, om det kanskje var plass til henne også? Lillegraven ble booket inn, og dagen før hun skulle delta på arrangementet, ble hun tildelt Brageprisen for diktsamlingen Urd. Etter det har Lillegraven liksom vært en av «våre» forfattere.

Manilahallen er en ny diktsamling, denne gang skrevet som en biografi om en kvinne som vokste opp på Bærums Verk på 1950-tallet. Som 33-åring blir Birgit innlagt på Modum Bad med en kroppsvekt på 38 kilo. Birgit ble født rett etter krigen, hun var et gledesbarn og en ordentlig tøff guttejente som elsket dyr og skog, bøker og musikk. Kvinnen det handler om er Berit Bjerk, den første kvinnen i Norge som gikk offtentlig ut og snakket om sine spiseforstyrrelser på tv i 1980. Forfatteren er bosatt i Lommedalen, og Budstikka (som er veldig interesserte i lokale forfattere) presenterte nylig et fint intervju med forfatteren og den biograferte.

Lillegraven skriver poetisk og vakkert om Berits liv, om det mørkeste mørke og det lyseste lyse. Lurer du på hvorfor boken har fått tittelen Manilahallen? Denne er tatt fra et av rommene på Modum Bad, der Birgit nærmest tvinges av en av legene som behandler henne, til å sitte to timer hver ettermiddag sammen med de andre pasientene. Etter hvert begynner Birgit å fortelle sin historie, og dette rommet kommer til å bety mye for henne. Selv er jeg ingen stor diktleser, men Lillegraven har åpnet døren på gløtt for meg. Diktene hennes er skrevet i prosaliknende strofer, og fortellingen oppleves (som det også gjorde med Urd) veldig tilgjengelig og nær.

Lillegraven har sittet og skrevet deler av diktsamlingene sine på Bekkestua bibliotek, og derfor er det ekstra hyggelig at vi får besøk av henne på vår bokaften torsdag 20. november. Kom og hør henne lese – det er en uforglemmelig opplevelse!

Anbefalt av Elizabeth

Lån boken på biblioteket
Lån URD på biblioteket

Translate »