Det periodiske system av Primo Levi

Det er sjelden det er så stor kontrast mellom innpakning og innhold. Primo Levi er fremdeles mest kjent for sin klassiske overlevelsesfortelling fra Auschwitz, Hvis dette er et menneske. Men før han ble forfatter og dikter var han en svært dyktig kjemiker, og det var vel mest av interesse for å se om han hadde noe interessant og tilgjengelig å formidle fra sin faglige bakgrunn jeg plukket opp denne røde, unnselige boken med den litt kjedelige tittelen.

Så feil kan man ta.

Hvert kapittel i denne boken er oppkalt etter et grunnstoff, og selv om det begynner stille og realfalig ved å oppramse stoffets kvaliteter glir det raskt og levende og helt naturlig ut i Levis erindringer fra sitt liv. Hans minner og fortellinger om sin jødiske og piemontesiske familie og deres mange særegenheter og spesielle skjebner, hans gryende forståelse av rasepolitikken som snart ville endre hans liv for alltid, hans første kjærligheter, hans første jobber og mislykkede skriveprosjekter (som denne leseren ikke syntes var mislykkede i det hele tatt), og ja, lidenskapen for bergarter og naturen og grunnstoffene.

Det periodiske system er ikke en bok for privatisten som skal ta opp igjen naturfagseksamen, men en bok for alle som liker varme og levende erindringsromaner med Europas dramatiske historie som bakteppe.

Bestill boken fra Bærum bibliotek

Translate »