10 argumenter for å slette sosiale medier nå av Jaron Lanier

Den teknologiske utfordringen vi står ovenfor i disse dager likner lite av hva mennesker før har måttet ta stilling til. I løpet av de siste tiårene har internettet gått fra en nisjepreget syssel for meget spesielt interesserte til et verktøy man forventes å bruke daglig, enten man vil holde kontakt med venner og bekjente, arbeide eller henvende seg til det offentlige. Men vi ser også mer og mer hva slags konsekvenser det har når private selskaper drevet av profittjag får lov til å styre vår hverdag i den grad de gjør.

Jaron Lanier, programmerer og IT-mann med fartstid helt fra da Google fremdeles ble drevet ut av en garasje i California, mener at selv om teknologien i seg selv ikke er ondskapsfull ligger det nå en grunnleggende forretningsmodell bak dem først og fremst drevet av algoritmer som bare har som mål å få deg til å bruke mest mulig tid på plattformen, på samme hvilken måte, som er så skadelig at det ikke finnes noen sunn måte å bruke de på. Så skal man bare justere innstillingene sine og håpe på fremtidig regulasjon? Nei, sier Lanier. Det eneste gründerne i Silicon Valley skjønner er tall, og først når brukerne helt forlater deres plattformer og slutter å produsere data for dem vil de til slutt endre denne forretningsmodellen.

Det er en besnærende tanke og kan kanskje kjennes litt vel optimistisk, men Lanier argumenterer godt for seg. Selv om man ikke øyeblikkelig sletter alle sine kontoer etter å ha lest denne lettleste, engasjerte og kunnskapsrike boken vil man i alle fall ha et langt bedre innsyn i hvordan og hvorfor man bruker de – og kanskje se litt oftere opp fra telefonskjermen sin.

Bestill boka fra Bærum bibliotek

Translate »