Mary av Aris Fioretos

Maria eller Mary som hun kalles, er 23 år og studerer arkitektur. Hun har nettopp fått vite at hun er gravid, når hun i november 1973 dras inn i et studentopprør mot militærjuntaen. Kjæresten Dimos driver studentradioen som oppfordrer til motstand. Hun blir fengslet, først i sikkerhetspolitiets hovedkvarter, deretter på en isolert fangeøy sammen med andre kvinner og barn. Det kommer ikke tydelig fram i romanen at det er i Hellas, men i en note på slutten av romanen viser forfatteren til de åpenbare likhetene mellom rammefortellingen og det som skjedde i Aten og andre steder i Hellas på samme tidspunkt. Den detaljerte og levende skrivestilen fanger leseren helt fra begynnelsen.

Historien fortelles fra Marys synsvinkel. Livet i fangenskap, torturen, ydmykelsen og usikkerheten om hun noen gang blir satt fri. Glimtvis avdekkes kjærlighetshistorien til Dimos, det kompliserte livet med foreldrene som begge er en del av militærdiktaturet. Savnet etter broren Theo. Hun avslører ingenting. Ikke navnet på kjæresten og heller ikke at faren har en høyere posisjon innen militæret, som kanskje kunne ha hjulpet henne og barnet til frihet. Fangevokterne er menn, soldater som følger makten.

De kvinnelige fangene får en hverdag til å fungere tross det de blir utsatt for. Samholdet og omsorgen for hverandre er rørende og vakker lesning. Samtidig som det er  hjerteskjærende og klaustrofobisk, hele følelsesregisteret blir utfordret gjennom det intense, lavmelte og lyriske språket til forfatteren. Det blir nærmest en eksistensiell opplevelse når kroppens reaksjoner på smerte, frykt, lengsel og lyst skildres. Det blir en kamp på liv og død. Det lille livet som vokser i Mary blir kalt solen, nypen, plommen, aprikosen og mandarinen. Det kulminerer i et umenneskelig valg som Mary må ta. Mary skriver sin historie på små biter av affaldspapir med en innsmuglet kulepenn. Hun gjemmer dem i en liten tinneske som kanskje engang blir funnet av en annen.

Hvor mye kan du ta fra et menneske uten at det mister seg selv? Hva er menneskets tålegrense og hva blir det til under press? Romanen berører sterkt og stiller en rekke ubehagelige spørsmål som dessverre er aktuelle også i dag. En leseopplevelse av de sjeldne!

Forfatteren er født i 1960 i Lund, Sverige. Hans far er gresk. Han har mottatt en rekke priser, blant annet Sveriges Radios Romanpris i 2016 for denne romanen. «Mary» var også nominert til Augustprisen i 2015.

Lån boken i Bærum bibliotek

Translate »