Kvit bok mørk vinter av Eirik Ingebrigtsen

En iskald vinterdag i skogen bak Cabratihøyden i Kosovo. Der minnene om krigen lever i folk og dyr. Et lite hogstlag av menn og unge gutter bakser og strever med tungt arbeid i sprengkulda. Midt blandt dem, serbergutten Isa, 14 år, et levende bevis på krigens siste våpen: voldtektene. Hans voldtatte mor hadde valgt gleden og ikke hatet over det nye lille livet som var tvunget inn i henne. Gleden delte hun med treåringen Shkodran som ble en stolt og trofast storebror. Men hennes mann Reza, han som måtte være far, har ikke kunnet forsone seg med den uekte sønnen. Også her i skogen er hans avvisning av Isa tydelig. Men storebroren er med og er Isas støtte i alt.

Denne lille mektige romanen rommer denne ene dagen i skogen. Skildringen er poetisk vakker og sterk. Dramatikken ligger i krigsminnene, mennenes samspill i det harde arbeidet og i naturkreftene. Mot slutten kommer et uventet symbolmettet klimaks.

Forfatteren har flere års kjennskap til området og det krigen har gjort med menneskene der. Dette avspeiler seg i persontegningene, og gir en troverdighet til alt som ligger mellom linjene i den korthuggede teksten. I Nrk P2’s romankonkurranse kjempet denne romanen helt i teten.

Lån boken i Bærum bibliotek

 

 

 

 

Translate »