Her finner du et utvalg av nye lett-norsk bøker som kan lånes via vår app Bookbites. Lett-norsk bøker er bøker uten vanskelig språk. Bøkene har utforming og innhold som gjør dem mer tilgjengelige enn andre bøker. De passer for alle lesere, men spesielt for folk med et annet morsmål enn norsk. For å låne e-bøker eller e-lydbøker i appen, må du logge inn med lånekortnummer og pinkode. Send oss en epost (barum@barum.folkebibl.no) dersom du trenger hjelp til å komme i gang!

Og av Veronica Salinas

Utsiktene hjemme i Argentina ser dårlig ut. Inflasjonen gjør at veldig mange blir arbeidsløse. Den unge kvinnen som er hovedkarakter i denne romanen velger å reise til Norge for å skape seg en bedre fremtid.
I Norge synes hun at det vanskeligste er å ikke kunne uttrykke sine egne historier, som faktisk kan være både glade og morsomme. Hun lengter etter å kunne dele med andre hvem hun er, dele fortellingen om seg selv. Det er nok derfor det blir så viktig for henne å relatere alle ordene som hun lærer seg på norsk til historier som knytter henne nærmere sin egen identitet og historie.
Hun blir venninne med Monika, som også er au pair. De to hjelper hverandre gjennom de vanskelige periodene. I parken med barna klarer de av og til å glemme at hverdagen er tung. “Monica og jeg ler. På en måte er vi heldige. Vi kan bli triste, men klarer ikke å holde oss triste når vi har barna.”
På skolen oppstår det også utfordringer med å forstå hverandre på kryss av kulturer, men det er også lyspunkter. “Vi er en gjeng med innvandrere i et klasserom i Fredrikstad. Vi lærer det norske språket, og vi lærer om hverandre også.”
Et vakkert tema i denne romanen, er hvordan man kan finne trøst og vennskap selv om man føler seg sårbar. At venner vil hjelpe deg med å endre situasjonen din, hvis det er mulig.
Og er en fortelling om å ikke la seg bli fanget i folks fordommer. Om å ta vare på følelsen av hvem man er, ved å ta vare på egne historier og fortellinger.
Boka har korte setninger og mye luft på sidene. Det er tydelig skille mellom fortid og nåtid.Det er få lange ord og korte kapitler.

Omtalen av skrevet av Elisabeth Kyllingstad.

Miraklenes tid av Karen Thompson Walker

Miraklenes tid er en gripende debutroman av Karen Thompson Walker. Handlingen er lagt til California og vi følger en uvanlig historie fortalt av en ung jente. Det har skjedd noe med verden.  Jorden har begynt å rotere saktere og saktere. Først seks minutter, så 12, så 24. Fenomenet blir kjent som «oppbremsingen», og det fører til at døgnet får stadig flere timer. Statsledere insisterer på at 24-timerssyklusen skal fastholdes, uansett når solen står opp.
Denne boken virker på en måte veldig aktuelt i disse Covid-19 tider. Hvordan kan man leve videre i en tid med uro og usikkerhet? I Miraklenes tid følger vi en familie på tre. Alle sammen forsøker å leve et vanlig liv med jobb, skole og naboer. Boken er virkelig vanskelig å legge fra seg. Leseren vil finne ut hvordan det går til slutt med verden.
Det er korte kapitler og mange korte setninger, men også noen lange setninger og sammensatte ord.

Omtalen er skrevet av Katarzyna Konieczna-Staskiewicz.

Å holde pusten av Agate Øksendal Kaupang

En ung jente prøver å skape et hjem for lillesøstera si. Mamma er syk, pappa bor i en annen by og har startet en ny familie. Barnevernet kommer noen ganger på besøk, men da pleier mamma og kle på seg og lage kaffe til damen fra barnevernet. På de andre dagene er jentene forlatt til seg selv. De handler mat selv og til middagen spiser de frokostblanding foran Tv-en. De slutter å feire bursdagen for å slippe å forklare hvorfor de ikke har noe bursdagsfeiring. Dette er en rørende bok om søskenkjærlighet og om å holde ut i en vanskelig situasjon. Søstrene klarer seg så vidt så lenge de har hverandre. Men hva skjer når det ene blir omplassert av barnevernet?
Boka har lette, korte setninger og korte avsnitt. Innimellom er det noen lengre avsnitt med litt hopp i tid.

Omtalen er skrevet av Katarzyna Konieczna-Staskiewicz.

Smadra av Brynjulf Jung Tjønn

Oda sin beste venn heter Milad. De har begge sine problemer, selv om Oda tenker at Milad sine er verst. Da han var seks år flyktet han til Norge sammen med foreldrene sine. Han har aldri sett en hytte med utedo, og han har aldri varmet pinnebrød over et bål. Men han er veldig god på å slå opp telt, synes Oda. Det er fordi han har bodd i flyktningleir i et helt år. Sånt glemmer Oda av og til, men Milad sier at det ikke gjør noe.
De to forteller hverandre mye, for de er bestevenner. Milad har ofte mareritt om krigen, og Oda holder han i hånden hele den første gangen de er ute i båt sammen. Hun minner han om at han ikke kan være redd resten av livet, og det hjelper ham til å jobbe med frykten sin. Men Oda er også redd. Hun later som om blåveisen over nesa kommer av at hun har falt av sykkelen. Igjen. Det er nemlig en ting Oda ikke har fortalt Milad.
Denne fortellingen handler om det å være redd, men også om vennskap. At man ikke kan være redd resten av livet, og om hvor viktig det er å få støtte av en venn, slik at man kan komme seg ut av frykten.
Språket i boken er enkelt med mye dialog.

Omtalen av skrevet av Elisabeth Kyllingstad .

 

 

 

 

 

 

Translate »