«The first time I drank piss was on a fire escape overlooking downtown Los Angeles». Slik starter boka NOFX: The Hepatitis Bathtub and Other Stories. Og slik fortsetter det. Hvis du ikke liker å lese detaljert om andres seksuelle preferanser, toalettvaner, rusmisbruk og andre utskeielser så er ikke dette din bok. Men hvis du er av typen som setter pris på en god rølpete historie så kommer du ikke til å bli skuffet.

The Hepatitis Bathtub and Other Stories består av mange små og store historier og episoder fra bandet NOFXs snart 40 år sammen. Medlemmenes oppveksthistorier er også med. Historiene er ført i pennen av Jeff Alulis, filmskaper, forfatter og tidligere vokalist for bandet Dead Kennedys, men fortalt av medlemmene i bandet. Forhenværende medlemmer har også bidratt. I og med at så mange har bidratt med sine historier får man forskjellige perspektiver på episoder som flere av medlemmene opplevde. Og her snakker vi virkelig forskjellige perspektiver. For eksempel historien om en av de tidligere gitaristene som ofte var så drita at han ramla av scenen under konserter, noe gitaristen selv mener at ikke har skjedd. Rart hva overdreven bruk av diverse substanser kan gjøre med hukommelsen…

Selv om det er mye fokus på rølp i boka, kommer man tett på Fat Mike, Melvin, El Hefe og Smelly. De viser fram de myke sidene sine, og man blir rett og slett ganske glad i dem. De er tross alt bare folk som gjerne har havna litt skeivt ut, og som prøver som best de kan å klare seg. Og de har en til tider fantastisk sans for humor. Jeg skal innrømme at jeg ikke hadde hørt spesielt mye på musikken til NOFX før jeg leste denne boka. De som har et nært forhold til bandet får nok aha-opplevelser av typen «aha, det var sånn sangen «Moron Brothers» ble til», men det er absolutt ikke en forutsetning for å lese boka. Jeg kosa meg gløgg.

Se også dokumentarserien «NOFX: Backstage Passport», fra verdensturneen deres i 2008. Den finner du på YouTube.

Translate »