Melkemannen av Anna Burns

Prisvinnende spenningsfull og velskrevet roman fra en av Nord-Europas konfliktområder i nyere tid.

Nord-Irland på 1970-tallet: En 18-år ung kvinne lever så normalt man kan, når man lever midt i en konflikt. Likevel påvirkes både hun og de rundt henne av det som skjer i nabolaget, og paranoiaen fester grepet. I følge moren er jeg-personen overmoden for ekteskap og barn, og har vært det siden hun var seksten. Isteden har hun en kanskje-kjæreste som hun vegrer å introdusere for familien, selv om han bor i riktig bydel og har riktig religion. Sammen har de et kanskje-forhold, ikke et ordentlig, forpliktende på-vei-mot-noe-forhold.

Samtidig legger den lokale paramilitære lederen, en såkalt falsk Melkemann, sin elsk på henne. Selv om hun absolutt ikke er interessert i noe forhold, går sladderen høylytt. Hennes egen mor tror ikke på henne når hun forteller sannheten, at hun ikke har noe forhold. Melkemannen dukker opp hvor og når som helst, og det synes umulig å unnslippe…

Som leser får man gradvis innsikt i situasjonen og karakterene gjennom hovedpersonens mange og lange tankestrømmer. Dette er likevel en roman som bærer preg av gjennomført distanse, både til den ekte, historisk nære konflikten i Nord-Irland og de fiktive karakterene og deres historier. Hovedpersonen er navnløs, de fleste karakterene har upersonlige kallenavn som tredjesvoger, tablettjente, Chef og Somebody McSomebody. Den litteraturinteresserte 18-åringen velger konsekvent litteratur fra tidligere tider, på den måten å skape distanse til situasjonen hun står midt oppi.

Bestill boka fra Bærum bibliotek

Finnes også tilgjengelig som e-bok i BookBites

 

Translate »