Fedre og døtre av Mary og Bryan Talbot

Ekteparet Talbot – han en idealistisk undergrunnstegner som har opparbeidet seg et solid rykte og livsverk innen det mer alternative tegneseriefeltet, hun en akademiker – sitt første samarbeid, kritikerroste Fedre og døtre, ble først utgitt i 2012 og ble starten på Mary Talbots sene karriereskifte til tegneserieforfatter. Hun har fortsatt å fokusere på å fremme ukjente kvinneskjebner, i Sally Heathcote: Suffragette og i The Red Virgin and The Vision of Utopia om den radikale franske feministen Louise Michel (sistnevnte også i samarbeid med ektemann Bryan).

I denne boken dreier det seg også om en ukjent feminist – James Joyce’ viljesterke datter Lucia – og også Mary selv, som vokste opp på 70-tallet og fant politikken og kjærligheten. Mange har nok spurt seg selv hvordan livet ville vært om man var født i en litt annen periode, og Lucias skjebne fascinerer Mary. Innimellom kvinneskjebnene lurer også den lune ektemannen Bryan, både som kunstner, og som ektemann som stadig vekk irettesettes (i stedet for å be han endre på tegningene der han har fått med noe feil i forhold til slik det var, skriver Mary små fotnoter).

Dette er en vakker og god dobbeltbiografi for oss som liker godt tegneseriehåndtverk, historie, og fortellinger som ber deg løfte blikket – gjerne bakover, også.

Bestill boken fra Bærum bibliotek

Translate »