Det finnes mange spennende og lærerike bøker om 2. verdenskrig. Her får du noen boktips om krigen i Norge:
Nærmere høst av Marianne Kaurin. Anbefalt av Lotte Alfsen.
Oslo, 1942. Ilse er en 15 år gammel jødisk jente som bor på Grünerløkka sammen med familien sin. Hun er en dramatisk tenåring, uten talent for strikking eller sying.
Den rake motsetning av storesøsteren Sonja, som drømmer om å bli syerske på Nationaltheatret. I tillegg til å være talentfull med hendene, er Sonja også voksen og ansvarlig.
En mørk høstkveld banker tre politimenn på døra og krever at hele familien skal følge med dem. De vet ikke hvor de skal, men de har hørt skremmende og fæle rykter
om arbeidsleirer… Akkurat denne kvelden er ikke Ilse hjemme, og familien vet ikke hvor hun er. De vet ikke at hun har blitt reddet av nabogutten Herman, som jobber
for motstandsbevegelsen. Herman, som Ilse er litt forelsket i. Og mens Ilse i all hemmelighet blir tatt hånd om, sitter resten av familien på skipet Donau som tar
de med til Polen.
Forfatter Marianne Kaurin har skrevet en spesielt fin og spennende fortelling, som både er trist og vond. Trist og vond fordi det det er sannhet i det, og nettopp
derfor er det en historie vi ikke kan slutte å fortelle. På grunn av sterke skildringer, anbefales denne boka fra 13 år.
Du kan låne boken her!
Sabotør skrevet og illustrert av John S. Jamtli. Anbefalt av Inga Bernhoft-Osa.
Okkupasjonen av Norge i 1940 førte med seg forfølgelse, fengsling og henrettelser.
I denne tegneserien blir du kjent med Osvaldgruppen og motstanden de utførte i
kampen for et fritt Norge. Gruppen ble ledet av Asbjørn Sunde, og var de mest
effektive sabotørene i den norske motstandsbevegelsen. Historien deres har aldri
blitt fortalt på denne måten før. «En røverhistorie fra krigsårene» anbefales til deg
som lærer best gjennom spenning og action.
Om du «kan alt om krigen» og mener at Jamtli har tatt seg noen kunstneriske friheter,
finner du faktabokser og historiske notat på de siste sidene, som du kan studere tilslutt.
NB! Krig er grusomt, og her er ingen sensur. Anbefales fra 13 år.
To historiske merkedager – levende beskrevet!
9.april 1940 og 8.mai 1945 av Jon Ewo. Anbefalt av Anne Jorunn Berg.
Denne boka er delt i 2 deler. Første halvdelen handler om hva som skjedde i Norge i løpet av okkupasjonsdøgnet 9.april 1940. Etter man har lest den, kan man snu boka og man får historien om frigjøringen av Norge, i løpet av døgnet 8. mai 1945. Boka starter med det som skjedde ved Oscarsborg Festning i Oslofjorden, da tyske skip er på vei inn Oslofjorden, og norske soldater lykkes med å senke skipet Blücher. Videre får vi høre hvordan de andre største byene i Norge blir angrepet, som Kristiansand, Stavanger, Sarpsborg, Narvik. Det er spennende timer når de militære og myndighetene i Norge skal bestemme hvordan de skal reagere på dette tross alt uventede angrepet fra Nazi-Tyskland. Like viktig er det hvordan dette påvirker vanlige folk.
Et spennende moment er også hvordan den norske nasjonalformuen i gullbarrer blir reddet ut fra Norges Bank, og ut av landet via et bankhvelv på Lillehammer!
Regjeringen og Kongen innser at Norge ikke vil greie å forsvare hovedstaden og bestemmer seg for å dra nordover mot Hamar og planlegge videre derfra. Regjeringen og Kongens flukt blir viktig for hele 2.verdenskrigs gang i Norge. De oppholder seg i London under krigen.
Etter fem lange år med krig i Norge, og verden ellers, går 2.verdenskrig mot sin slutt i april/maidagene i 1945. Hitler er død, og de norske hjemmestyrkene har en plan for hvordan de skal gjenopprette makten over viktige institusjoner i Norge som radio, Slottet, aviser osv. Vi får lese om Terboven, Quisling og Rinnan og hvordan de tyske soldatene blir tatt til fange. Også i denne delen av boka får vi høre hvordan frigjøringen foregår i byer som Bergen, Stavanger, Oslo og Nord-Norge.
Nordmenn har fått beskjed om å forholde seg rolige overfor fiendens menn; de skal få sin straff. Men norske kvinner som har hatt et forhold til tyske soldater, blir offentlig mishandlet av nordmenn viser det seg.
Når det norske folk får høre at tyskerne har kapitulert, tar de glade og lettet ut til gater og torg over hele Norge, med det norske flagget i hendene. Dette er som 17, mai, bursdag og julaften på en gang. De får høre taler av Churchill og kronprins Olav over høytalere.Det som gjør dette til en så fantastisk fin bok med spennende driv, er at her er det ikke ren oppramsing av fakta, men en levendegjøring av disse to viktige dagene i Norges historie! Boken finnes også som e-bok i bookbites. Anbefales fra 13 år.
Du kan låne boken her!