Sommeren nærmer seg slutten, og mange barn skal begynne med noe helt nytt: 1. klasse på skolen. Det er spennende, og kanskje litt skummelt? For alle som går rundt med litt skrekkblandet fryd, eller frydblandet skrekk, her er noen bøker som kan være fine å lese for både barn og voksne. Lykke til, alle flotte førsteklassinger!

Boka om å begynne på skolen av Helena Bross og Emma Göthner

Det er dagen før Isak skal begynne i første klasse. Han sitter hjemme på senga og kjenner hvordan det kiler i magen. Å skulle begynne på skolen er spennende, gøy og skummelt på en gang!

Det Isak ikke vet, er at de andre i klassen hans er like nervøse og spente: De lurer også på hvordan det skal bli. Da er det flaks at læreren er veldig snill og at de gjør mye gøy på skolen sammen.

Hei Ruby : Robotens første skoledag av Linda Liukas

Julia har verdens beste leketøy: En smart og søt liten robot. Ruby og Julia synes at roboten bør lære mer, men pleier roboter egentlig å gå på skolen? Sammen finner jentene og roboten ut hvordan mennesker og roboter ligner på hverandre samtidig som de er forskjellige. Til slutt kan det hende at roboten overrasker både barna og læreren!

Hvordan begynner man på skolen? av Anna Fiske

Det året du fyller seks, skal du begynner på skolen. Å begynne på skolen er en stor ny ting som skjer i livet, og det jammen mye å tenke på! Hva skal man ha i sekken? Hvor lenge må man sitte stille? Hva skjer egentlig i friminuttene? Denne boka gir deg svarene på mye av det du lurer på, med litt tekst og mange bilder.

Tambar begynner på skolen av Tor Åge Bringsværd og Lisa Aisato

Tambar liker å huske og å leke med lego, og har en bestevenn som heter Gurine. Tambar er helt vanlig, bortsett fra en ting: han er et troll! Nå er barnehagetiden nesten over for Tambar og Gurine, og de er kjempespente på hvordan første skoledag skal gå, spesielt siden alle norske trollbarn går på pensjonatskole og bare får komme hjem i helgene. De lurer på om de får sove på samme rom, om lærerne er greie, og om det finnes store gutter som mobber der, sånn som det gjorde i barnehagen.

Skolestart i skogen av Nicolai Houm og Sandra Steffensen

Er det sant at lærere biter? Gunnar Grevling er litt nervøs for skolestart, og det er han ikke alene om. Even Elg og Mia Mus skal også begynne på skolen, der lærerne er lemn, og det er så mange store barn i skolegården! Her får både barn og voksne tips og råd om skolestart, sammen med fortellinger som passer fint til høylesning.

Garmanns sommer Stian Hole

Snart er sommeren slutt og i morgen skal Garmann begynne på skolen. Han gruer seg, og han prøver å finne ut om de voksne også gruer seg til noe. Ingen av tennene til Garmann er løse. Han har kjent etter hver eneste dag i hele sommer, og nå haster det. «Hva skal du bli når du blir stor?» hvisker tante Augusta til ham: «Sverdsluker», svarer Garmann.

Lykketanna av Anja Dahle Øverbye

Torbjørn er seks år gamal og skal byrje på skulen til hausten. ‘Gler du deg?’ spør alle. Det skal visst vere stas å bli skulegut, men Torbjørn klarer ikkje gle seg som de andre ungane, tvert imot gruar han seg faktisk. Han har ikkje lyst til å slutte i barnehagen, og ikkje vil han kjøpe skulesekk heller. Ein dag gir mamma ein dinosaurtann til Torbjørn og fortel at den bringar lykke.

Skoleape av Liv Gulbrandsen og Åshild Kanstad Johnsen

Ella skal begynne på skolen, og første skoledag vil hun være finere enn finest. Lisa-mamma har lagt frem nye klær, men Ella vil være enda finere og vet akkurat hva hun skal bytte de hvite lakkskoene med. En nær historie om barn som tør og klarer selv, rause voksne som forsover seg og en skikkelig fin apemaske.

Lille regneskolen av Ewa Malmborg og Hanna Granlund

Malin og lillebror synes det er fantastisk at man kan regne med alt mulig. Blomster og pinner i naturen, timer og minutter på klokka og tenner i munnen. Malin og lillebror prøver å skrive tall og regne ut hvor mye de får i lørdagsgodt. Sammen med foreldrene og farmor finner de på morsomme leker som handler om hvordan tall fungerer.

ABC for barske barn av Anne Østgaard og Johan Reisang

Dette er en samling morovers for små og store. Hver bokstav i alfabetet har et ramperim og en tullete tegning.

Truls tar tog til Timbuktu

med to tanter og en ku.

Der skal de på tiurleik

rett bak byens største eik.

3 2 1 av Mari Kanstad Johnsen

Anna og mormor er på farta igjen. Denne gangen lærer de seg tall. Anna er lei seg fordi hun ikke fikk beholde gullringen hun fikk i hodet, men så er hun så heldig å finne en ekte tyvekroning på bakken utenfor høyblokka. Hun funderer på hva hun skal bruke pengene på, hva hun har råd til, og hva som koster for mye.

ABC for tøffinger av Nicolai Houm, Fredrik Di Fiore og Lars Rudebjer

H for hai, D for dinosaur, T for traktor, og E for enhjørning… I denne boka er det 29 superkule ting! Alle bokstavene har fått sin egen setning, og en morsom illustrasjon som overrasker. Visste du at når ninjanen nyser nøler naskerne? Eller at zombiene danser zorba i Zimbabwe?

 

Dette blogginnlegget ble første gang publisert 05. august 2020.

Translate »