Lydighetsprøven – en tenkt fortelling om et barn av Bjørn Ingvaldsen

Du kjenner vel Alvis? Alle kjenner en som Alvis. Han gutten som ikke passer helt inn, sier litt rare ting; han som liker å leke med småungene i sandkassa.

De andre guttene kaller ham Alvis Piss og sier det lukter av ham. For noen ganger har Alvis uhell, hvis han har drukket for mye brus, for eksempel. Alvis går ofte alene i gatene rundt blokka der han bor. Men nå skjer det noe. Alvis og moren skal flytte inn i huset til Duncan. Han jobber som arkeolog, og graver opp gjenstander og mennesker som har vært døde i mange hundre år fra jorda. Alvis tenker mye på de døde. Kan de snakke? Hva tenkte de på da de døde? Hva tenker de på nå?

Alvis er snart 12 år gammel, men er nok litt yngre i hodet. De andre i klassen unngår ham helst, men en dag kommer storebroren til Max og spør om han vil være med i gjengen. Det vil Alvis gjerne, men da må han ordne noen ting for dem først.

Og hjemme er Duncan, som kaller Alvis ubrukelig hvis han er uheldig, og noen ganger blir så veldig sint…

Dette er en sår og brutal historie om vonde ting som ingen barn skulle oppleve, men som dessverre skjer. «Lydighetsprøven» er kort og på mange måter lettlest, men tar opp vonde og viktige temaer som mobbing og familievold. Jeg anbefaler den fra 7. klasse og oppover, til både ungdom og voksne.

Bjørn Ingvaldsen skriver helt foran i boka: Dette er ikke en sann historie. Alvis er ikke en virkelig person. det er heller ikke mora hans eller stefaren. Det som skjer med Alvis har ikke skjedd i virkeligheten. Heldigvis. Men det finnes virkelige historier om barn som opplever fæle ting. Uansett hva barn blir utsatt for, er det aldri barnas feil. Det er de voksne som gjør noe galt. Husk på det. Og husk at dette ikke er en historie fra virkeligheten.

 

 

Translate »