Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf

I 1909 fikk svenske Selma Lagerlöf som første kvinne Nobelprisen i litteratur. Prisen ble gitt til henne først og fremst for hennes romaner Gösta Berling saga, Jerusalem og Herr Arnes penger.

Gösta Berlings saga begynner i tiden etter Napoleonskrigene, på Ekely, et gods som blir styrt av den strenge Majorinnen. Her lever noen kavalerer det gode liv på bekostning av vertskapet. Kavalerene er tidligere offiserer og fattige adelsmenn som er like musikalske og lystige som originalene du hører om i Carl Michael Bellmans epistler.

Vi følger Gösta Berling som blir en av kavalerene på gården. Gösta er en mann som ikke har det lett, siden han har både en Askeladd og en Peer Gynt i seg. Prestekarrieren ble ødelagt av alkoholavhengighet og hans evne og ønske om å elske kvinner er ikke alltid til hans eller kvinnenes beste. Göstas liv er den røde tråden som går gjennom boken, som ellers er en samling av historier, eventyr, legender og spøkelseshistorier fra Värmland anno 1820.

Boken er en fin lesesirkelbok, som inneholdt mye vi kunne snakke om, f.eks. at kvinnenes vanskelige liv på denne tiden blir fremstilt av en forfatter som var veldig engasjert i kvinnesaken i sin egen levetid. Gösta Berlings saga er et skattekammer av fortellinger om arbeid, livsglede, musikk, sorg, galskap og kjærlighetens mangslungne veier, i et velbeskrevet landskap rundt Lagerlöfs hjemmested Mårbacka.

BESTILL BOKEN FRA BÆRUM BIBLIOTEK

BESTILL LYDBOKEN FRA BÆRUM BIBLIOTEK

Translate »